Mainos

B-hepatiitti on huono kesämuisto: "Tartunnan syynä suojaamaton usein seksi, lävistys tai tatuointi"

B-hepatiitti ei ole mukava muisto hyvistä hetkistä, muistuttaa Munuais- ja maksaliitto Maailman hepatiittipäivänä 28.7. Ennaltaehkäisy on B-hepatiitin parasta hoitoa.

Lomatunnelmissa hetken huumassa ja humalassa varotoimet voivat helposti unohtua, muistuttaa Munuais- ja maksaliitto.

B-hepatiitti on viruksen aiheuttama maksatulehdus. Maailmassa on noin 240 miljoonaa ihmistä, joilla on B-hepatiitti, joten rokote on tarpeen etenkin, jos matkustaa paljon. Suomessa B-hepatiitti on hyvin harvinainen.

Estä virushepatiitti:

- Suojaudu sukupuoliyhteydessä.

- Älä ota tatuointia tai lävistystä, jos et ole varma välineiden steriloinnista.

- Tartunnan voi saada jo yhdestä huumekokeilusta.

Tartuntoja oli 1990-luvulla Suomessa vielä lähes 200 vuodessa, mutta parantunut rokotesuoja näkyy Suomen B-hepatiittitilastoissa. Viime vuonna THL:n tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin ainoastaan kuusi akuuttia hepatiitti B -tapausta, mikä on tähän asti pienin määrä. Kroonisia tartuntoja raportoitiin 391, mikä sen sijaan on merkittävästi enemmän kuin edellisenä vuonna.

– B-hepatiitti tarttuu veren välityksellä. Tartunnan syynä on usein suojaamaton seksi. Kondomin käyttö suojaa samalla muiltakin seksitaudeilta. B-hepatiitin voi saada myös lävistyksessä tai tatuoinnissa, jos käytettäviä välineitä ei ole steriloitu kunnolla, kertoo järjestösuunnittelija Hilkka Lahti Munuais- ja maksaliitosta.

Tartunnan voi saada jo yhdestä huumekokeilusta

Tartunnan voi saada myös sairaalahoidossa maissa, joissa hygienian tasossa on puutteita, eikä verituotteille tehdä B- ja C-hepatiittiseulontaa.

B-hepatiitin itämisaika on noin kolme kuukautta. Sen oireita ovat vatsakipu, pahoinvointi tai ihon ja silmien keltaisuus. Suurin osa tartunnan saaneista paranee itsestään. Pieni osa aikuisena B-hepatiitin saaneista jää viruksen kantajiksi, mikä voi johtaa 20–30 vuoden kuluessa maksakirroosiin ja altistaa maksasyövälle. Lapsena tartunnan saaneista suurimalle osalle kehittyy krooninen B-hepatiitti.

Lääkityksellä voidaan vähentää viruksen määrää veressä, mutta hoito kestää yleensä vuosia ja voi olla elinikäinen.

– B-hepatiitti tarttuu harvoin tavallisessa arjessa. Se ei tartu ruokailuvälineiden, lelujen tai saniteettitilojen kautta. Hammasharja ja partakone on syytä pitää henkilökohtaisina, Lahti muistuttaa.


 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.