Väsyivätkö suomalaiset jo Ukrainan tukemiseen? Näin lahjoituksien määrä hiipui kahdessa vuodessa

Sotaa kaksi vuotta: Väsyivätkö suomalaiset Ukrainan tukemiseen? 8:26
Väsyivätkö suomalaiset Ukrainan tukemiseen? Näin vastaa Suomen Punainen Risti.

Kun Venäjä aloitti hyökkäyssotansa kaksi vuotta sitten, suomalaisten halu auttaa ukrainalaisia oli ennennäkemättömän suurta. 

Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen avustustoiminnan johtajan Tiina Saarikosken mukaan lahjoituksia Ukrainaan annettiin sodan alussa valtavia määriä koko Euroopassa. 

Saarikoski kertoo Viiden jälkeen -ohjelman haastattelussa yllättyneensä itsekin siitä, miten paljon Ukrainaa haluttiin auttaa. Hän toteaa, että katastrofien alkuvaiheissa ihmiset ovat usein innokkaita lahjoittamaan. 

– Yleensä ensimmäiset viikot, ehkä kuukausi on sellainen piikki, jolloin lahjoitetaan. Tässä se kesti pidempään, hän huomauttaa.

Saarikoski uskoo, että suomalaiset pystyivät samaistumaan ukrainalaisten hätään erityisellä tavalla yhteisen naapurimaan vuoksi. Myös uutisoinnin kovaäänisyys ja laajuus verrattuna muihin konflikteihin toi Ukrainan sodan lähemmäksi suomalaisia. 

"Luonnollista, että lahjoittaminen hiipuu"

Yhteensä suomalaiset ovat Suomen Punaisen Ristin kautta lahjoittaneet Ukrainaan 44 miljoonaa euroa.

Vuonna 2022 katastrofirahastoon Ukrainan hyväksi kerättiin suomalaisilta noin 39 miljoonaa euroa. Toisena vuonna lahjoituksien määrä oli siis noin viisi miljoonaa euroa. 

Saarikoski huomauttaa, että vaikka miljoonissa kuulostaa tapahtuneen romahdus, on se merkittävä määrä lahjoituksia yhteen kohteeseen vuositasolla. 

– On luonnollista, että lahjoittaminen hiipuu. 

Suunta on kuitenkin alaspäin. Jos sota jatkuu pitkään, kyllästyvätkö suomalaiset kokonaan lahjoittamiseen?

– Kyllä varmasti jossakin vaiheessa. Toivottavasti saadaan konfliktille loppu. 

Lue myös:

    Uusimmat