Kysely: Kaksi kolmesta kunnasta tukenut Ukrainaa – tällaisia lahjoituksia annettu

Kaksi kolmesta kunnasta kertoo tukeneensa Ukrainaa sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi maahan kaksi vuotta sitten. 

Ukrainaa on siis tukenut ainakin 86 suomalaista kuntaa, selviää Kuntaliiton tekemästä kyselystä.

Kolmasosa kyselyyn vastanneista eli 43 kuntaa ei ole tukenut Ukrainaa. Kuntaliiton mukaan useat kieltävästi vastanneet kunnat kuitenkin tukevat ukrainalaisia pakolaisia ja heidän kotouttamistaan.

Puolet kyselyyn vastanneista kunnista ei osannut sanoa, onko Ukrainan tuki jatkumassa.

Erilaisia lahjoituksia

Rahalahjoituksia on kyselyn mukaan tehnyt 66 suomalaista kuntaa. Vastanneet kunnat arvioivat rahalahjoitusten kokonaismääräksi noin 2,1 miljoonaa euroa.

Kunnat ovat tukeneet Ukrainaa myös materiaalilahjoituksin. Vastanneista kunnista 25 kertoi tukeneensa Ukrainaa esimerkiksi ensiapu- ja sairaalatarvikkeilla, sähkötarvikkeilla ja työkaluilla sekä vaatteilla. Ukrainaa tuettiin myös esimerkiksi ruoka- ja elintarvikeavulla, kalusteilla ja lasten tarvikkeilla kuten vaipoilla.

Lisäksi 11 kuntaa ilmoitti tukeneensa Ukrainaa asiantuntija-avulla, joka liittyy useimmiten ukrainalaisten pakolaisten kotouttamiseen ja tukemiseen Suomessa.

Ukrainan kokonaistuen kunnat arvioivat olevan noin 3,2 miljoonaa euroa. Summaan sisältyy raha- ja materiaalilahjoituksia sekä asiantuntija-apua sekä joidenkin kuntien osalta myös kotouttamiseen käytettävää tukea.

Suomalaiset kunnat ovat tukeneet Ukrainaa kyselyn mukaan myös muilla tavoilla, kuten tarjoamalla tilat materiaalilahjoitusten keräyksiä varten, solidaarisuuden osoituksilla kuten liputuksilla sekä ystävyyskunnan nuorille järjestetyillä kesäleireillä.

Kuntaliiton kysely lähetettiin kaikkiin kuntiin Suomessa, ja siihen vastasi 42 prosenttia kunnista eli yhteensä 130 kuntaa.

Lue myös:

    Uusimmat