Vastaamon ex-toimitusjohtaja amerikkalaismedialle: Tietomurto huomattiin aiemmin, mutta hänelle ei kerrottu – tästä haavoittuvuudesta kaikki alkoi

6:05
MTV Uutiset Live: Bitcoinit saattavat johtaa Vastaamo-kiristäjän jäljille. Asiantuntija kertoo, miten.

Psykoterapiakeskus vastaamon entinen toimitusjohtaja Ville Tapio on antanut haastattelun amerikkalaiselle Wired-lehdelle koskien yrityksen tietomurtoa.

Tapio sanoo haastattelussa, että hänet on sysätty murrosta vastuuseen osin väärin perustein. Hänen mukaansa Vastaamon järjestelmät olivat suojaukseltaan täysin turvallisia ennen vuonna 2017 tehtyä muutosta. Muutokset koskivat etähallintatyökalujen käyttöönottoa. 

Tapion mukaan ilmeisesti vuosina 2018 ja 2019 tapahtuneet tietomurrot "hyvin todennäköisesti huomattiin ja peitettiin" maaliskuussa 2019 palomuurin uudelleenasennuksella, mutta hänelle asiasta ei kerrottu. 

Hänen mukaansa järjestelmissä ei ennen marraskuuta 2017 ollut haavoittuvuuksia, jotka olisivat mahdollistaneet tietomurron.

Ei toimitusjohtajan vastuulla

Tapio kertoo lehdelle, että aina kun Vastaamo avasi uuden toimipaikan, viranomaiset ovat tarkistaneet keskusten käytännöt ja järjestelmät.

– Tietomurto on täysin käsittämätön tragedia, jota ei olisi koskaan pitänyt tapahtua. Olen tapauksesta järkyttynyt ja hyvin pahoillani. Ymmärrän vastuuni toimitusjohtajana, mutta osa minuun kohdistuneista syytöksistä on perättömiä, Tapio sanoo. 

Hän myöntää, että "virhe on tehty" ja tietokanta oli näkyvillä verkossa. Hän kuitenkin kiistää olleensa väitetysti henkilökohtaisessa vastuussa yhtiön servereiden ja siihen liittyvien turvallisuuskäytäntöjen hallinnoinnista.

– Mielestäni on aika selvää, ettei 300 ihmisen yrityksessä toimitusjohtaja tee sellaista.

Tietomurrot tulivat ilmi julkisuuteen lokakuussa. Keskusrikospoliisi tutkii tapausta edelleen. Tutkinnanjohtaja Marko Leponen kommentoi Wiredille, että tapaus etenee oikeuskäsittelyyn ensi vuoden aikana.

Tapauksesta on tehty yli 25 000 rikosilmoitusta. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja