Vasta lääkärin diagnoosi sai Janeten, 26, tajuamaan, mistä ylipaino todella johtui – pudotti hurjan määrän kiloja jo parissa kuukaudessa: "Kyllä syynä oli se takaraivossa oleva tahto elää"

Janette Ojuri löysi syyn epäterveellisiin syömistottumuksiinsa ja on sen jälkeen saanut loistavia tuloksia. 

Helmikuussa lääkäri diagnosoi Janette Ojurilla  syömishäiriön. Ojuri ei itse ollut koskaan tullut ajatelleeksi asiaa, mutta siinä oli järkeä. Painoa oli kertynyt vuosien varrella paljon, ja suhde ruokaan oli mutkikas. Ruoka oli keino paeta traumaattisen lapsuuden muistoa. 

Diagnoosi havahdutti 26-vuotiaan neljän lapsen äidin miettimään tulevaisuutta. Millainen terveys odottaisi, jos elämäntavat pysyisivät samoina ja paino jatkaisi tasaisesti nousuaan? 

Hän oli ennenkin yrittänyt laihduttaa ja muuttaa tottumuksiaan, mutta vasta taustalla piilevien syiden ymmärtäminen antoi tarvittavaa voimaa tarttua haasteeseen.

– Kyllä syynä oli se takaraivossa oleva tahto elää, Ojuri pohtii MTV Uutisille.

"Aiemmin lautasellani ei ollut oikeastaan mitään kasviksia"

Hän aloitti muuttamalla ensin suhdettaan ruokaan. Ruokavalio pysyi normaalina, mutta Ojuri alkoi pienentää annoksia ja lisäsi kasviksia runsaasti.

– Aiemmin lautasellani ei ollut oikeastaan mitään kasviksia. Jos laatikkoruoka sisälsi vihanneksia, ne olivat melkeinpä ainoita ruokavaliossani, hän muistelee.

Hiljalleen ruokailutottumukset alkoivat asettua tasapainoon ja Ojuri koki, että on valmis lisäämään arkeensa kuntosaliharjoittelun. Siitä on nyt kaksi kuukautta, ja tulokset ovat huimia: painoa on pudonnut tähän mennessä 20 kiloa.

Ojuri haluaa kuitenkin pysyä maltillisena.

– Minulla on tavoite, että hiljaa hyvä tulee, se tippuu sitten omaa tahtiaan, kun syön normaalisti. Lähtökohta on, että pystyn elämään loppuelämäni sitten samalla tavalla, hän sanoo.

– Mitä hitaammin tätä vie eteenpäin, sitä paremmin pää pysyy mukana. Siinä kävisi varmaan helpostikin niin, että lähtee laukalle, kun asettaa liian suuria tavoitteita.

Läheiset ovat kommentoineet, että nuori nainen näyttää silminnähden onnellisemmalta ja jollakin tapaa hehkuvalta. Hän itse muistelee, että jo alle kymmenen kilon pudotuksen kohdalla olo oli täysin uudenlainen. 

Tiettyä tavoitepainoa tai -vaatekokoa Ojurilla ei ole mielessä. Hän on suunnitellut palkitsevansa itsensä sitten, kun tuntuu, että olo on hyvä ja pelkällä ylläpidolla terveys ja paino pysyvät kunnossa.

– Sitten saan palkintoni. Olen monta vuotta haaveillut koko sivureiden mittaisesta tatuoinnista. Sellainen minulle tehdään sitten joskus!

Lue kaikki uusimmat lifestyle-aiheiset artikkelit!

Lue myös:

    Uusimmat