Vasemmistoliitolta neljän miljardin lista

Hallitus päättää miljardien säästöistä – nämä leikkauskohteet ovat pöydällä 2:18
Hallitus päättää miljardien säästöistä – nämä leikkauskohteet ovat pöydällä.

Vasemmistoliitto vahvistaisi julkista taloutta muun muassa osinkoverotusta uudistamalla ja kiristämällä suurten omaisuuksien, perintöjen ja pääomatulojen verotusta.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä julkaisi tänään yli neljän miljardin euron toimenpidelistan julkisen talouden vahvistamiseksi.

Vasemmistoliiton mukaan listaamattomien yritysten omistajien osinkoverotukea leikkaamalla saataisiin jo yli puoli miljardin euron lisätulot.

Yli miljoonan euron omaisuuksille vasemmistoliitto säätäisi maltillisen varallisuusveron eli niin sanottu miljonääriveron. Erilaisiin vakuutuskuoriin kertyvät mittavat tulot pantaisiin myös verolle.

–  Talouden kestävyyttä voidaan parantaa myös oikeudenmukaisella tavalla. Hallitus leikkaa köyhiltä, pienituloisilta ja peruspalveluista. Me sen sijaan vahvistaisimme valtion tulopohjaa, jonka romahtaminen nykyhallituksen aikana on suurin yksittäinen selittäjä kasvaville alijäämille. Veroaste laskee lähes samaa tahtia kuin velka kasvaa, kansanedustaja Minja Koskela sanoo tiedotteessa.

–  Pelkästään Suomen veropohjaa vahvistavien ja verovälttelyä rajoittavien uudistusten avulla valtio voisi kerätä useita satoja miljoonia. Tämä ei heikentäisi kokonaiskysyntää tai aiheuttaisi muutakaan haittaa kansantaloudelle, pikemminkin päinvastoin, Koskela jatkaa.

Fossiilienergiatukia karsittaisiin

Vasemmistoliitto esittää myös verovapaasti Suomeen sijoittavien ulkomaisten rahastojen tuottojen verottamista, yritysten korko- ja veroparatiisijärjestelyiden rajoittamista sekä rikkaiden maastamuuton avulla tapahtuvaa verovälttelyä suitsivaa arvonnousuveroa.

Lisäksi vasemmistoliitto säätäisi pankeille rahoitustoimintaveron, jollainen on käytössä muissa Pohjoismaissa. Yritysten ansaitsemattomia, olosuhteiden muutoksista aiheutuvia ylituottoja rajoitettaisiin windfall-verolla. Kaivosverotusta kiristettäisiin ja hallituksen tekemät fossiilienergian veronkevennykset peruttaisiin.

Vasemmistoliitto haluaisi myös karsia esimerkiksi teollisuuden ja maatalouden fossiilienergiatukia, jotka vaikeuttavat ympäristötavoitteiden saavuttamista.

Lue myös:

    Uusimmat