Purra puolustaa miljardien lisäleikkauksia: "Tekemättä jättäminen ei ole vaihtoehto"

Hallitus päättää miljardien säästöistä – nämä leikkauskohteet ovat pöydällä 2:18
Hallitus päättää miljardien säästöistä – nämä leikkauskohteet ovat pöydällä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) perustelee ensi viikolla hallituksen käsittelyyn tulevia lisäleikkauksia. Purra kirjoittaa kommentissaan, että aiemmin sovitut säästötoimet eivät riitä, sillä Suomen talousnäkymät ovat selvästi heikentyneet. 

Hallitus päättää ensi viikon alussa alkavassa budjettiriihessä noin kolmen miljardin euron lisäsäästöistä. Purra kirjoittaa tänään julkaistussa kolumnissaan, että tilanne on poikkeuksellinen, sillä kehysriihestä on tulossa varsinainen säästöriihi. 

– Tulevat sopeuttamistoimet vievät suurimman päähuomion niin riiheen valmistautumisessa, julkisessa keskustelussa kuin varsinaisissa päätöksissä ja toimenpiteissä sen jälkeen.

Purran mukaan julkisen talouden ankea tilanne oli hyvin tiedossa silloin, kun hallitusohjelmasta neuvoteltiin. Tuolloin sovitut toimet eivät kuitenkaan riitä nyt, kun valtiontalouden tila ja ennusteet ovat huonontuneet. 

– Säätytalolla sovittu ei riitä omiin tavoitteisiimme, ei velkasuhteen vakauttamisen eikä alijäämätavoitteen suhteen. Sovittu ei riitä pitämään meitä EU:n alijäämämenettelyn ulkopuolella. 

– Ja erityisesti koska hyvinvointialueiden alijäämät ovat paisuneet huomattavasti, sovittu ei myöskään riittäisi pitämään valtiontalouden kehyksiä rikkumattomina. Niinpä tarvitsemme lisää toimenpiteitä, Purra kirjoittaa.

"Suomessa velan kasvu aivan poikkeuksellista"

Purran mukaan valtio velkaantuu tällä hetkellä melkein 13 miljardia vuodessa ja julkinen velka hätyyttelee pian 80 prosenttia BKT:sta. 

– Suomessa velan kasvu on aivan poikkeuksellista. Tulot ja menot ovat rakenteellisesti täysin kestämättömässä epätasapainossa. Asiaa ei korjaa sen paremmin pienet viilaukset budjettiin kuin kasvuihmeistä puhuminenkaan, Purra toteaa. 

Purra muistuttaa, että Suomi elää jatkuvasti yli varojensa ja velka kasvaa. 

– Koska nollakoron maailma on taaksejäänyt hetki, ovat korkomenommekin edelleen voimakkaassa kasvussa ja tällä hetkellä reippaasti yli kolme miljardia vuodessa. 

Keskeisiksi syiksi tilanteen heikkenemiseen Purra listaa verotulojen vähenemisen ja hyvinvointialueiden huteran talouden. 

Purran mukaan hallituksella ei ole kehysriihessä yhtä yksittäistä veroa tai leikkausta, joka ratkaisisi kokonaisuuden. Ministeri toteaa, että edessä on hyvin hankaliakin leikkauksia. 

– Tekemättä jättäminen ei ole vaihtoehto, koska tekemättömyys suistaisi tilanteen vaikeammaksi. 

– Meidän on katsottava talouden isoa kuvaa myös luottoluokittajien silmin, sillä riskinä on velan hinnan eli korkokulujen paisuminen entisestään, Purra kirjoittaa.

Lue myös:

    Uusimmat