MTV oikeudessa: Murhasta syytetty ex-poikaystävä väitti Milla Arosen olleen masentunut, isä ahdistui kuultuaan poliisilta itsetuhoisista ajatuksista –"Kiersin etsimässä Millaa Somerolla, kun en muutakaan voinut"

"Sitten näytin hänelle sieltä asioita ja rahastoja, esitin tietäväni jotain niistä"– Arosen murhasta syyttetty mies pääsi ääneen oikeudessa, kertoma on karua kuultavaa 6:38
Perjantaina Milla Ahosen murhan oikeudenkäynnissä kuultiin murhasta syytettyä miestä. Näin MTV Uutisten rikostoimittaja Tiia Palmén luonnehti oikeudenkäynnin kulkua MTV Uutiset Liven lähetyksessä.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus jatkoi tänään Milla Arosen murhajutun käsittelyä ja salissa pääsi ääneen murhasta syytetty 24-vuotias mies. Rikos tapahtui viime kesänä Somerolla Oinasjärventiellä.

Varusmies Milla Aronen, 21, katosi viime vuoden kesäkuussa ollessaan viikonloppulomalla armeijasta.

Tapausta tutkittiin ensin katoamisena kuukausia, kunnes viime vuoden elokuun lopussa poliisi otti kiinni Arosen entisen poikaystävän, vuonna 1995 syntyneen miehen. Joulukuussa mies tunnusti aiheuttaneensa ex-tyttöystävänsä kuoleman, mutta ruumis on edelleen kateissa. Mies kiistää murhan tai tapon.

Tänään oikeudessa kuultiin miestä itseään. Syytettyä ennen ääneen pääsivät Arosen lähimmät omaiset, oma perhe, eli äiti, isä ja veli, joiden kanssa Milla vietti aikaa myös viimeisenä viikonloppuna ennen kuolemaansa.

MTV Uutiset seurasi oikeudenkäyntiä paikan päällä. Tässä jutussa käydään hetki hetkeltä läpi Arosen perheen kuulemiset oikeudessa.

MTV oikeudessa: Varusmies Milla Arosen murhasta syytetty ex-poikaystävä peitti itsensä 0:30
MTV oikeudessa: Varusmies Milla Arosen murhasta syytetty ex-poikaystävä peitti itsensä

Veli ja sisko tapasivat usein

Kello 11.17 Veljelleen Aronen ei ollut puhunut ex-poikaystävänsä väkivaltaisuudesta suhteen aikana. Myöskään vanhemmilleen Aronen ei ollut tällaista sanonut.

Esitutkinnassa veli puolestaan kertoi poliisille, että kerran sisko sanoi hänelle pelkäävänsä silloista poikaystäväänsä.

– Milla tuli silloin itkien kotiin ja meni ulos juttelemaan äidin kanssa. Milla ei ollut ollenkaan oma itsensä silloin, veli kuvaili.

Veljen mukaan Milla esti välillä ex-poikaystävänsä yhteydenottoja ja myös haukkui tätä. Veli sanoi siskonsa kutsuneen ex-poikaystäväänsä muun muassa kusipääksi. Parisuhde päättyi siihen, kun Milla halusi erosta miehestä.

Eron jälkeen ex-poikaystävä pyyteli vielä Millaa takaisin.

Sittemmin mies aloitti uuden parisuhteen ja Arosen kuoleman aikaan mies eli avoliitossa toisen naisen kanssa. 

Kello 10.42 Nyt äänessä on Milla Arosen pikkuveli. Veli ja sisko olivat hyvin läheisiä keskenään. He tapasivat toisiaan usein ja lähettelivät toisilleen viestejä.

Millan katoamisviikonloppuna viime kesäkuun alussa sisko haki veljensä lauantaina 8. kesäkuuta ja he lähtivät veljen autolla Somerolta Turkuun sukulaisten luo.

Takaisin palattuaan sisarukset ajelivat illan ja kävivät yhdessä ravintolassa syömässä.

– Pääsääntöisesti ajeltiin ja käytiin kaupasta ostamassa juotavaa. Vein Millan illalla kotiin etuovelle asti, veli kertoi.

Tämä oli viimeinen kerta, kun veli näki siskonsa. Kello oli noin yksitoista illalla lauantaina 8. kesäkuuta. Sunnuntain vastaisena yönä 9. kesäkuuta Aronen kuoli.

Aronen oli veljen mukaan usein armeijasta lomilla. Jokaisella viikonloppulomalla sisko ja veli myös tapasivat toisensa ja he kävivät yleensä autoajeluilla.

"Henkisesti hyvin raskasta"

Kello 10.34 Arosen isä näki tyttärensä viimeisen kerran huhtikuussa 2019 Millan isoisän hautajaisissa.

Hieman tätä ennen isä kävi Millan ja tämän veljen kanssa Helsingissä American car showssa.

– Sillä reissulla päätimme, että kunhan Milla pääsee armeijasta, lähdemme yhdessä kaikki kolme Thaimaahan. Sitä matkaa oli tarkoitus alkaa suunnitella. Milla olisi ollut juhannuksen kiinni armeijassa ja sen jälkeen meidän oli tarkoitus suunnitella matkaa, isä kertoi.

Isä kuvaili oloaan hyvin raskaaksi tyttären kuoleman jälkeen.

– Olen käynyt töissä, jotta saan muuta ajateltavaa. Käyn työpsykologilla ja jatkan tapaamisia edelleen. On ollut henkisesti hyvin raskasta.

Isän mukaan tilanteen vaikeutta on lisännyt se, että Millan ruumista ei ole koskaan löydetty ja vastaaja on kertonut asioista ristiriitaisesti.

– Ärsyttää ristiriidat vastaajan kertomuksissa. Hänen tunnustuksensa on niin sanotusti hyvä tarina. Älyttömän raskasta oli lukea sitä esitutkintaa, isä kuvaili oikeudelle.

Isä ahdistui itsetuhoisuusväitteistä

Kello 10.13 Isän mukaan Milla oli tarkka rahasta eikä hän tuhlannut mihinkään ylimääräiseen. Rahaa ei ollut liikaa, mutta sitä oli riittävästi ja säästämällä Milla pärjäsi hyvin.

Tyttären tilille tullut 2500 euron pikavippi tuntui isänkin mielestä käsittämättömältä ja oudolta.

– Ajateltiin, että jospa Milla olisi karannut ja tarvinnut rahat siihen. Se karkaaminen oli kaikista skenaarioista toivottavin, isä kertoi.

Isän mukaan tytär ei ollut itsetuhoinen eivätkä läheiset olleet koskaan ajatelleet tällä tavalla. Ajatuksen mahdollisesta Millan itsetuhoisuudesta kertoi poliisi.

– Poliisi kysyi kotietsinnän aikaan meiltä, onko Milla ollut itsetuhoinen tai masentunut. Me emme tienneet mitään sellaisesta. Poliisin mukaan Millan entinen poikaystävä oli kertonut puhuttelussa, että Milla oli usein istunut asuntonsa parvekkeen kaiteella ja soitellut tälle itsetuhoisista ajatuksistaan.

Isän mukaan tämä aiheutti vanhemmille suuren ahdistuksen.

– Käytin aika paljon aikaa siihen, että kiersin eri paikkoja Somerolla, kun etsin Millaa. Se oli ainoa mitä pystyin tekemään. Tämän takia ajatus karkaamisesta tuntui paljon paremmalta kuin itsemurha.

Isä ja Millan välit olivat lämpimät lopussa

Kello 10.03 Nyt oikeudessa kuullaan Arosen isää. Isä ja äiti erosivat Millan ollessa noin 6-vuotias. Milla ja hänen veljensä jäivät erossa asumaan äitinsä luo Somerolle, kun isä muutti Saloon. Isälle tuli myös myöhemmin uusi parisuhde, minkä vuoksi Millan äiti ja myös Milla suhtautuivat isään kriittisesti.

– Mitä vanhemmaksi Milla tuli ja teini-ikä lähestyi, hän alkoi kapinoida ja heittäytyi hankalammaksi. Meni pitkiä aikoja, kun Milla kieltäytyi tulemasta viikonloppuisin minun luokseni. Tässä vaiheessa hänellä oli näitä seurustelusuhteita, isä kertoi oikeudessa.

Hiljalleen isän ja Millan välit lämpenivät kuitenkin uudelleen. Isän toinen avioero muutti myös isän ja tyttären suhteen.

– Meille tuli normaali isä-tytär-suhde. Millan haaveet tuntuivat hyviltä. Ensin hän halusi kokiksi ja sitten kuitenkin logistiikka-alalle. Hän halusi rekkakuskiksi ja se oli tyypillistä Millaa. Hän oli määrätietoinen ja teki sen mitä päätti, isä kuvaili tytärtään.

Isä ihmetteli hieman tyttärensä halua lähteä armeijaan. Milla kertoi isälleen haluavansa sotilaspoliisiksi, kuten isäkin oli aikanaan ollut Säkylässä.

– Tässä vaiheessa meillä oli hyvin läheiset välit. Milla halusi olla minuun paljon yhteydessä, keskustella asioista ja käydä kylässä.

Kello 9.34 Äidin mukaan Milla Aronen oli iloinen ja positiivinen ihminen ja tämän elämäntilanne oli hyvä. Ennen armeijaan menoa Aronen oli töissä Kaukokiidolla ja rahallisesti nuoren naisen tilanne oli hyvä. Armeijaan Aronen meni tammikuussa 2019.

– Milla odotti armeijaa ja halusi olla siellä vuoden. Armeijan jälkeen hän olisi halunnut hakea poliisikouluun. Ellei hän olisi sinne päässyt, niin hän olisi mennyt töihin. Hänellä oli ystäviä ja kaikki oli hyvin.

Äidin mukaan Milla oli iloinen, tuli kaikkien kanssa toimeen, hymyili ja oli positiivinen. Nuorella naisella oli myös ollut poikaystäviä 16-vuotiaasta lähtien.

Murhasta syytetyn miehen kanssa Aronen alkoi seurustella vuonna 2015. Suhde kesti parisen vuotta ja nuoret asuivat yhdessä.

– Milla asui (miehen) luona. Välillä hän toi tavaransa kotiin ja palasi kotiin, sitten palasi taas takaisin. Suhde päättyi 2017 keväällä.

Äidin mukaan suhteessa oli aluksi kaikki hyvin, mutta jossain vaiheessa kävi ilmi, että mies oli Millaa kohtaan kontrolloiva.

– Se ilmeni muun muassa niin, että jossain vaiheessa Milla kävi aika harvoin kotona, vaikka yleensä hän oli käynyt meillä usein. Meillä oli hyvät välit Millan kanssa ja kävimme yhdessä ostoksilla. Suhteen aikana hänen käytöksensä muuttui. Kun suhde oli päättynyt, Milla oli taas vapautuneempi ja näki meitä useammin.

Äidin mukaan hänen tyttärensä oli säästäväinen ja käytti aina rahaa harkiten. Aronen ei olisi äidin mukaan koskaan ottanut pikavippejä. Siksi olikin erikoista, kun tyttären tilille ilmestyi yhtäkkiä 2500 euron pikavippilaina kesäkuun 9. päivä.

Äidillä oli tyttärensä tilinkäyttöoikeudet ja sen vuoksi hän näki tämän tilitapahtuman.

Äiti kertoi oikeudessa myös, että Milla ei olisi lainannut pankkikorttiaan tai rahaa. Tytät oli myös sen verran temperamenttinen, että hän ei olisi antanut kenenkään kävellä ylitseen.

Äiti teki katoamisilmoituksen

Kello 9.17. Ensimmäisenä oikeudessa kuullaan Milla Arosen äitiä. Äiti teki tyttärestään katoamisilmoituksen viime vuoden kesäkuun 11. päivä, kun tämä oli ollut kateissa kaksi päivää.

Arosen piti palata varuskuntaan takaisin sunnuntaina 9. kesäkuuta, ja äiti ihmetteli jo illalla, kun Milla ei laittanutkaan viestiä, että hän on perillä varuskunnassa.

– Laitoin hänelle illalla viestiä, mutta hän ei vastannut. Maanantaiaamuna ihmettelin, kun ei vieläkään ollut tullut viestiä ja laitoin hänelle viestin, jossa toivotin huomenta. Ihmettelin kun ei puolen päivän aikaankaan ollut mitään vastausta tullut, äiti kertoi.

Maanantaina äiti meni oman siskonsa kanssa Millan asunnolle vara-avaimilla. Asunnosta löytyi samat vaatteet, jotka Millalla oli ollut yllään lauantaina. Kaapissa oli edelleen armeijan vaatteet. Ihmeellistä oli kuitenkin, että Millan puhelin, lompakko ja avaimet eivät olleet kotona.

Äiti soitti varuskuntaan.

– Sieltä kerrottiin, että Milla ei ollut palannut lomilta takaisin. Seuraavana päivänä tein poliisille katoamisilmoituksen.

Miehellä suuria talousvaikeuksia

Syyttäjän mukaan teon taustalla vaikuttivat miehen suuret talousvaikeudet. Miehen tarkoitus oli saada entiseltä tyttöystävältään haltuunsa tämän verkkopankkitunnukset ja matkapuhelin, jotta hän voisi hakea naisen nimissä lainoja. Itse hän ei lainaa saanut velkojensa vuoksi.

Mies kiistää sen, että talousvaikeudet olisivat syynä tekoon. Hänen mukaansa ex-pariskunnalle tuli vain riitaa autoajelulla ja yksi nyrkinlyönti kasvoihin johti Arosen kuolemaan.

Lue myös:

    Uusimmat