Varusmies osoitti aseella Helsinki-Vantaalla, nainen kertoo MTV:lle kauhunhetkistään: "Meinasin oksentaa – luulin, että kyseessä oli terrori-isku"

4:38
Harjoituksen johtaja Rainer Kuosmanen kertoi Viiden jälkeen -ohjelmassa miten tilanne pääsi tapahtumaan.

Varusmies osoitti suomalaisnaista aseella keskellä kirkasta päivää Helsinki-Vantaan lentokentällä. Nainen kertoo eilen tiistaina sattuneesta tapauksesta nimettömänä MTV Uutisille.

– Näin maastopukuisia ihmisiä ja ehdin pohtia, ovatko he armeijan poikia menossa lomille, kunnes näin, että heillä oli naamareita.

Nainen kertoo säikähtäneensä hieman, mutta pian tilanne muuttui todella kauhistuttavaksi, kun yksi varusmiehistä huusi hänelle ja osoitti aseella.

– Vieressä ollut toinen varusmies kysyi minulta, "kuulutko tähän juttuun". Vastasin, että en.

Nopeasti edenneen tilanteen jälkeen varusmiehet poistuivat paikalta jatkamatta keskustelua järkyttyneen naisen kanssa.

– Kävelin vessaan, meinasin oksentaa ja kädet tärisivät. Olin hetken luullut, että kyseessä oli jokin terrori-isku.

MTV Uutiset Live hyppäsi mukaan sotilaspoliisien harjoitukseen Helsingissä viime marraskuussa – katso videolta, miltä rakennetun alueen taisteluissa näytti. HUOM! Videolla näkyvällä harjoituksella ei ole tekemistä Helsinki-Vantaan tapahtumien kanssa.

4:57

"Itkin hysteerisenä"

Nainen kertoo yrittäneensä sanoa näkemilleen lentokentän työntekijöille, että häntä osoitettiin juuri aseella. Samalla nainen näki sattumalta poliisipartion, jotka alkoivat rauhoitella ja lohduttaa häntä.

– Itkin hysteerisenä kentällä. Poliisit kertoivat, että tilanne on ymmärrettävästi traumatisoiva ja neuvoivat menemään pikaisesti lääkäriin. Poliisit lupasivat toimittaa yhteystietoni puolustusvoimille ja Finaviaan, nainen jatkaa.

Puolustusvoimat soitti

Nainen kertoo, ettei hän saanut viime yönä nukutuksi järkytykseltään. Erityisen pettynyt hän on puolustusvoimien toimintaan.

Nainen kertoo saaneensa puhelun puolustusvoimilta, jossa mies kertoi olevansa vastuussa operaatiosta ja kuvaili sen laajuutta. Mies pahoitteli tapahtunutta.

– Minulta ei kysytty miten voin, mitä toivon, ohjattu mihinkään hoitoon eikä avattu tilannetta tarkemmin. Puhelun ainoa idea oli kertoa, että on pahoillaan ja saada homma kuitattua sillä. Toivotteli vain hyvää kevättä ja kertoi olevansa kiireinen.

Nainen kiittelee tilanteessa poliiseja, jotka olivat hänen mukaansa ainoita, jotka osoittivat empatiaa. Poliisit kertoivat naisen mukaan, että varusmiehet olivat samassa harjoituksessa vieneet voimakeinoin maahan myös toisen henkilön, vanhemman miehen, jota olivat luulleet maalikseen.

Harjoituksen johtaja: Ketään ei viety maahan

Harjoituksen johtaja, Kaartin jääkärirykmentin apulaiskomentaja Rainer Kuosmanen kertoi MTV Uutisille keskiviikkoiltana, että hänen tiedossaan ei ole, että ketään olisi tilanteessa viety maahan. Kyseessä on hänen näkemyksensä mukaan ollut lähinnä käskytystilanne.

– Meillä ei ole tällaisesta tietoa tai käsitystä.

– Tämä on ollut kolmisen minuuttia kestänyt hyvin siisti tilanne, Kuosmanen sanoo.

Koskivatko varusmiehet siviileihin tilanteessa?

– Kädestä pitäen on ohjattu syrjemmälle.

Kuosmasen tietojen mukaan aseella ei myöskään ole osoitettu. Hän ei kuitenkaan kiistä MTV Uutisten haastatteleman naisen kokemusta.

– Tilanne on varmasti ollut niin säikäyttävä, että sen on voinut tulkita uhkaavaksi. Tietojeni mukaan siviilit ovat reagoineet käskyihin ja tilanne on ollut hyvin siisti, Kuosmanen sanoo MTV Uutisille.

Everstin vuolaat pahoittelut

Nainen sai myöhemmin illalta puolustusvoimien everstiltä pahoittelevan viestin tapahtuneesta. MTV Uutiset on nähnyt viestin ja vahvistanut sen todenperäisyyden. Myös puolustusvoimat on vahvistanut tapahtuneen MTV Uutisille.

Everstin mukaan lentokentällä oli käynnissä varusmiesten harjoitus, jossa osasto oli päässyt lukituksi tarkoitetun oven taakse väärään terminaaliin ja olettanut sen kuuluvan harjoituksen tarkastettaviin kohteisiin.

Harjoituksessa oli käytössä matkustajilta suljettu terminaali 1, mutta osa sotilaspoliiseista oli mennyt erehdyksessä kakkosterminaalin puolelle. Harjoituksen johtajan mukaan lentokenttäviranomainen oli epähuomiossaan avannut oven parille sotilaspoliisille.

– Missään tapauksessa näin ei olisi saanut käydä. Lentokentän turvallisuusviranomaisten kanssa yhdessä suunniteltu harjoitus oli vaativa ja erityinen huomio oli kiinnitetty siihen, ettei haittaa ulkopuolisille pääsisi syntymään. Nyt voitaneen todeta, ettemme ilmeisestikään tehneet kaikkea voitavaamme – tästä otetaan opiksi, eversti kirjoitti naiselle.

Kaartin jääkärirykmentissä työskentelevä eversti pyysi naiselta erikseen anteeksi hänelle aiheutunutta järkytystä ja mielipahaa. Hän myös korosti, että olisi tullut jo lentokentällä pahoittelemaan tapahtunutta, mikäli olisi saanut tiedon välikohtauksesta tuoreeltaan.

MTV Uutisille vahvistetaan, että lentokentällä harjoiteltiin tiistaina viranomaisyhteistyötä Rajavartiolaitoksen, Itä-Uudenmaan poliisin sekä Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen kanssa. Harjoitukseen osallistui noin sata henkeä.

MTV Uutiset tavoitti myös Finavian viestintäpäällikkö Annika Kålan, jonka mukaan Finavia ei osallistunut harjoitukseen eikä ollut sen osapuoli.

Juttua päivitetty kello 15.36 Finavian kommenteilla. 

Juttua päivitetty kello 20.07 harjoituksen johtajan, Rainer Kuosmasen kommenteilla. Hänen mukaansa ketään ei olisi viety maahan tilanteessa. Kommentteja täydennetty kello 21.20.

Puolustusvoimat kommentoi lisää tapausta MTV3:n Viiden jälkeen -ohjelmassa kello 17.05.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja