Sotilaspoliisi osoitti naista aseella Helsinki-Vantaalla – puolustusvoimat kertoo, miten näin pääsi käymään: "Yllätti meidätkin"

4:38
Varusmies osoitti naista aseella Helsinki-Vantaalla - harjoituksen johtaja kertoo tilanteesta

Puolustusvoimien Helsinki-Vantaan lentokentällä tehdyssä harjoituksessa sotilaspoliiseja eksyi väärään terminaaliin ja erehtyi luulemaan siviilejä harjoitusjoukoiksi. Nyt puolustusvoimat kertoo, miten virhe pääsi tapahtumaan.

Tilanteessa ei onneksi sattunut kuinkaan, mutta siviilit olivat pelästyneet pahanpäiväisesti. MTV:n saamien tietojen mukaan sotilaspoliisit olivat osoittaneet lentokentällä ollutta naista aseella ja painaneet vanhemman miehen maahan.

Harjoituksen johtajan mukaan tilanne oli odottamaton.

– Kyllähän tämä kerta kaikkiaan yllätti meidätkin, Kaartin jääkärirykmentin apulaiskomentaja Rainer Kuosmanen sanoo.

Kuosmasen mukaan kyseessä oli hyvin mittava ja haastava operaatio.

Kuosmanen kertoi myöhemmin illalla MTV Uutisille, että hänen tiedossaan ei ole, että ketään olisi tilanteessa viety maahan, vaan kyseessä oli hänen näkemyksensä mukaan lähinnä käskytystilanne.

– Meillä ei ole tällaisesta tietoa tai käsitystä.

– Tämä on ollut kolmisen minuuttia kestänyt hyvin siisti tilanne, Kuosmanen sanoo.

Koskivatko varusmiehet siviileihin tilanteessa?

– Kädestä pitäen on ohjattu syrjemmälle.

Kuosmasen tietojen mukaan aseella ei myöskään ole osoitettu. Hän ei kuitenkaan kiistä MTV Uutisten haastatteleman naisen kokemusta.

– Tilanne on varmasti ollut niin säikäyttävä, että sen on voinut tulkita uhkaavaksi. Tietojeni mukaan siviilit ovat reagoineet käskyihin ja tilanne on ollut hyvin siisti, Kuosmanen sanoo MTV Uutisille.

"Kyse inhimillisestä virheestä"

Lentokentällä harjoiteltiin viranomaisyhteistyötä. Mukana Kaartin jääkärirykmentin lisäksi olivat myös muun muassa Rajavartiolaitos, Itä-Uudenmaan poliisi ja Keski-Uudenmaan pelastuslaitos. Osallistujia eilisessä harjoituksessa oli noin 100.

Kuosmasen mukaan harjoitus oli rakennettu lentokentän henkilöstön kanssa niin, että harjoitukset olivat suljetussa tilassa.

Sotilaspoliisit harjoittelivat niin sanottujen likaisten pommien skenaariota, ja etsivät siviiliasuisia vastustajasotilaita ja heidän jättämiään "pommeja".

– Kaikki oli merkattu ja lukittu ovat niin, että joukko pysyy siinä heille varatussa ympäristössä.

– Nyt siinä kävi kuitenkin inhimillinen virhe, että harjoitusjoukon mukana kulkenut lentokentällä toiminut virkailija, jolla oli pääsy ovista eteenpäin, oli tilanteen tuoksinassa tulkinnut lasioven virheellisesti ja päästänyt joukot etenemään. Joukot toimivat heille annetun tilannekuvan mukaisesti ja olettivat näiden kahden siviilin olleen näitä maalihenkilöitä.

Kuosmasen mukaan harjoitus keskeytettiin välittömästi, kun virhe paljastui. Kuosmanen on ollut molempiin siviileihin yhteydessä ja pahoitellut. Kuosmasen mukaan todellista vaaraa ei siviileille koitunut.

Kuosmanen sanoo harjoituksen johtajana ottavansa vastuun tilanteesta.

*Päivitys kello 20.11: Lisätty Rainer Kuosmasen illalla antamat kommentit, että ketään ei olisi hänen tietojensa mukaan viety tilanteessa maahan. Lisäksi Kuosmasen kommentteja täydennetty kello 21.15.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja