Helsinki-Vantaan kohuharjoituksessa osalliseksi joutui kolmaskin siviili – Puolustusvoimat: "Päät painuksissa on toimivalla yksiköllä erheen vuoksi"

4:38
Katso video: Helsinki-Vantaan lentokentän tapahtumia käsiteltiin Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Kaartin jääkärirykmentin apulaiskomentaja kertoo MTV:lle, mitä tapahtumien kulusta Helsinki-Vantaan lentoasemalla nyt tiedetään.

Puolustusvoimien Helsinki-Vantaan lentokentällä tiistaina järjestämässä moniviranomaisharjoituksessa sotilaspoliiseja eksyi väärään terminaaliin ja erehtyi luulemaan siviilejä harjoitusjoukoiksi.

Siviilit pelästyivät pahanpäiväisesti. MTV:n tietojen mukaan sotilaspoliisien kohteiksi joutuivat erehdyksessä ainakin kentällä ollut nainen ja vanhempi mies.

– Tänään on tullut sillä tavalla uutta tietoa, että minulle soitti eräs naishenkilö, joka oli ollut siinä mukana, kertoo Kaartin jääkärirykmentin apulaiskomentaja Rainer Kuosmanen.

– Tämä ei ollut meillä aiemmin tiedossa. Sekä meidän harjoitusjoukon että alueella olleen poliisin ilmoituksista on aiemmin ilmennyt kaksi henkilöä ja nyt tässä on nyt ainakin kolmas henkilö mukana.

Kuosmasen mukaan tapahtumaketju kolmannen henkilön kohdalla on ollut vastaavanlainen kuin aiemmin raportoiduissa tapauksissa. Apulaiskomentaja on antanut omalle väelleen tehtäväksi tarkistaa harjoituksen kulun.

– Lisäksi olen pyytänyt Itä-Uudenmaan poliisia vielä kertaalleen tarkistamaan lentoaseman valvontakameranauhat, jotta löydetään varmuus sille, että mikä tämä sivullisten määrä on, Kuosmanen sanoo.

– Eilenhän olimme kaikki siinä käsityksessä, että osallisiksi joutuneita sivullisia oli kaksi, mutta nyt tämä kohtelias rouva ilmoittautui suoraan itse minulle ja hän on mukana kolmantena. Tarkistamme vielä, mikä kokonaistilanne on, Kuosmanen sanoo.

"Johtui tilanteeseen eläytymisestä"

Tapahtumien kulku kuvattiiin Rainer Kuosmasen mukaan tarkasti jo eilen. Harjoitusjoukko eteni alueelle, johon heidän ei pitänyt edetä eli Helsinki-Vantaan lentoaseman terminaaliin 2.

– Se pitkälti johtui tilanteeseen eläytymisestä ja mukana olleiden lentokentällä toimivien turvallisuusviranomaisten valtuuksista. Heidän toimestaan niitä ovia saatiin auki, Kuosmanen sanoo.

– Kyllä siinä alustavasti useampi kontrolli pääsi pettämään. Minun mielestäni syynä on ensisijaisesti, jos nyt pohdin kokonaisuutta, harjoituksen varojärjestelmän puute. Eli kontrolloivat henkilöt eivät ole olleet juuri siinä hetkessä siinä paikalla. Se on ollut varmasti syy tähän tapahtumaketjuun.

Apulaiskomentajan mukaan harjoituksen sisäisessä taktisessa johtamisessa ja tilannekuvan hallitsemisessa vallitsevassa tilanteessa on kehitettävää.

– Kaikilla harjoituksessa mukana olleilla viranomaisilla on vahva yhteinen intressi niin sanotusti perata omat pesämme, Kuosmanen kuvailee.

– Tiedän, että Finavia, poliisi, Rajavartiolaitos ja Puolustusvoimat, me jokainen koitamme kääntää kaikki kivet, että tästä opittaisiin. Ja että jatkossakin voisimme turvallisesti Helsinki-Vantaan lentokentällä harjoitella.

"Harjoittelu lentokentällä jatkuu"

Rainer Kuosmanen on keskustellut tänään tapahtumista lentoasemia ylläpitävän Finavian kanssa.

– He ilmoittivat ykskantaan, että harjoittelu lentokentällä jatkuu. Meidän pitää vaan ottaa tästä opiksi. Tämä on tilannekuva, mikä minulla asiaan liittyen on.

Myös Puolustusvoimissa tapahtumat on käyty läpi. 

– Olemme käyneet sisäistä keskustelua. Vähän päät painuksissa on toimivalla yksiköllä tämän erheen vuoksi, mutta oppimisen kautta. Ei tässä muu auta, apulaiskomentaja toteaa.

Helsinki-Vantaan lentokentällä harjoiteltiin viranomaisyhteistyötä. Kaartin jääkärirykmentin lisäksi harjoitukseen osallistuivat myös muun muassa Rajavartiolaitos, Itä-Uudenmaan poliisi ja Keski-Uudenmaan pelastuslaitos. Osallistujia eilisessä harjoituksessa oli noin sata.

Sotilaspoliisit harjoittelivat niin sanottujen likaisten pommien skenaariota, ja etsivät siviiliasuisia vastustajasotilaita ja heidän jättämiään "pommeja".

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja