"Varsin epäsuomalaista käytöstä järjestöltä, joka kantaa asussaan Suomen lippua" – politiikan tutkija kommentoi Vantaan välikohtausta MTV Uutisille

5:23

Timo Soiniin kohdistunut hyökkäysyritys sai politiikan asiantuntijan mietteliääksi. Hänen mukaansa vastaavanlaiset tapahtumat ovat Suomessa kuitenkin erittäin harvinaisia.

Vantaan Korson maalaismarkkinoilla sunnuntaipäivällä tapahtunut välikohtaus on järkyttänyt ihmisiä. Maalaismarkkinoilla kansalaisia tavanneen ulkoministeri Timo Soinin kimppuun yritettiin hyökätä yleisöstä Soldiers of Odin -takkiin pukeutuneen aggressiivisen miehen toimesta.

Tilanne laukesi, kun Soinin turvamiehet painoivat hyökkääjän maahan.

Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä kertoo MTV Uutiset Livessä, että vastaavanlaiset tilanteet ovat Suomessa harvinaisia mutta sitäkin valitettavampia.

– Äärimmäisen valitettavaa, että tällaista ylipäätään tapahtuu. Kyllähän tuo tuollaista vihoviimeistä hölmöilyä suoraan sanottuna on, jollaista ei toivoisi löytyvän poliittisesta kulttuurista, Jokisipilä kertoo.

Vaikuttaa vaalikampanjointiin

Jokisipilä kommentoi, että poliitikkojen fyysistä koskemattomuutta on pidetty Suomessa kautta historian pyhänä asiana, vaikka mielipiteet olisivat rajujakin.

Hänet saa mietteliääksi se asia, että hyökkääjänä toimi tässä tapauksessa kansallismielisen järjestön takkiin pukeutunut jäsen.

– Kun kyseessä on tällainen järjestö, joka väittää olevansa kansallismielinen ja kantaa asussaan Suomen lippua, niin varsin epäsuomalaista tällainen käyttäytyminen kaiken kaikkiaan.

Jokisipilän mukaan välikohtauksella on vaikutuksia pakostakin poliitikkojen vaalikampanjointiin.

– Kyllähän se vaikuttaa. Poliitikot katsovat toritapahtumissa ja yleisön joukossa liikkuessaan ehkä vähän tarkemmin ympärilleen. Tällaisia ihmisiä saattaa julkisilla paikoilla liikkua, joilla on pahat mielessä. Tarvittaessa halua astua kynnyksen yli ja käyttää fyysistä väkivaltaa.

Katso Jokisipilän haastattelu kokonaisuudessaan yläpuolelta löytyvältä videolta!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja