Varo ylivelkaantumista: Nämä virheet sekoittavat taloutesi!

Ruoan ostaminen velaksi, lainan maksaminen lainalla ja suurtenkin ostopäätösten tekeminen heti ovat merkkejä siitä, että olet vaarallisilla vesillä. Nyt jos koskaan on aika muuttaa kulutuskäyttäytymistä.

Eivätkö raha-asiat luista? Nämä merkit kertovat, että sinun on tehtävä asialle jotain ja pian.

1. Lainat pois lainalla!

Otatko herkästi lainaa, jotta voit maksaa lainaa, jotta voit taas lainata? Olet tuhoisalla tiellä.

Ota yhteyttä velkojiin ja sovi heidän kanssaan lainan erääntymisen siirtämisestä – ja varaudu maksamaan se uuteen eräpäivään mennessä. Muuten voit huomata saatavia olevan enemmän ja useampaan paikkaan kuin pystyt maksamaan.

Toisinaan voi kuitenkin olla fiksua koota useat kalliit lainat yhteen ja maksaa ne pois pienikorkoisella lainalla. Neuvottele tästä kuitenkin ensin asiantuntijan kanssa, esimerkiksi pankista saa myös hyviä vinkkejä vaaran uhatessa.

2. Haluat kaiken heti, vaikka sitten lainarahalla!

Ostatko sen mitä haluat heti, oli kyse sitten lainarahasta tai jälleen uudesta luotosta? Jos sinun on liian helppoa sortua mielitekoihisi ja hankkia uutta tavaraa lainalla tai luotolla, on aika kääntää katse peiliin

Pyri maksamaan ensin vanhat velkasi pois ja säästä rahaa uuden tavaraan ostoon. Uusi televisio on tietysti komea, mutta onko se sen arvoinen, että olet valmis sotkemaan elämäsi sen vuoksi?

3. Luottokortilla ruokaa?

Jos joudut maksamaan lääkkeitä ja ruokaostoksia luottokortilla, tulee hälytyskellojen soida. Rahaa pitäisi jäädä kuukaudessa sen verran, että pystyt elämään sen avulla ja maksamaan pakolliset kulut.

4. Siirrät jatkuvasti laskujen eräpäivää...

...tai vielä pahempaa, et uskalla edes avata enää kirjekuoria.

Kaikilla voi silloin tällöin tulla menoja, joista ei pysty heti suoriutumaan – se on aivan normaalia, ja vaatii suunnittelua. Mutta jos löydät itsesi joka kuukausi samasta tilanteesta, ei tilanteesi ole hallinnassa. Pahinta mitä voit tehdä, on jättää laskut avaamatta. Kaikki on aina sovittavissa, mutta jos vain jätät asiat hoitamatta olet pinteessä nopeammin kuin arvaatkaan.

5. Raha tulee ja menee, mutta et tiedä miten

Jos et suunnittele talouttasi, voit pian huomata olevasi pienoisessa pulassa. Ota selvää, minkä verran sinulla menee laskuihin rahaa kuukaudessa ja katso sen jälkeen, minkä verran sinulla jää rahaa elämiseen.

Kun henkilökohtaisen taloutesi kiemurat ovat selvillä, voit huolettomammin käyttää ylitsejäänyttä rahaa, etkä joudu turhaan stressaamaan raha-asioista. Jos taasen havaitset, että sinulla ei jää riittävästi rahaa elämiseen, olet punaisella. Karsi silloin laskujen maksusta, mikä ei tarkoita niiden hoitamatta jättämistä vaan uudelleensuunnittelua. Ota yhteyttä velkojiin ja sovi heidän kanssaan järjestelyistä. Muista myös jättää turha tuhlailu pois niin pitkäksi aikaa, kuin on tarvis.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja