Varo vaaraa, kun metsästät Black Friday -tarjouksia verkossa – tässä tietoturvavinkit shoppailijoille

Varo huijauksia, kun metsästät tarjouksia verkossa 0:49
Varo huijauksia, kun metsästät Black Fridayn ja Cyber Mondayn tarjouksia.

Vuoden kiivain shoppailuaika on käsillä. Ihmisten ostoinnosta pyrkivät hyötymään valitettavasti myös rikolliset.

Tietoturvayhtiö Check Point Software varoittaa loppuvuoden tarjoushulinoihin, Black Fridayhin ja Cyber Mondayhin, liittyvistä verkkohuijauksista ja muista tietoturvariskeistä. Yhtiön mukaan erityisesti tietojenkalastelu, verkkotunnusten väärentäminen ja haittaohjelmahyökkäykset lisääntyvät juuri tähän aikaan vuodesta.

Check Point varoitti jo lokakuun lopulla, että logistiikkajätti DHL:n nimissä tehdyt huijaukset olivat alkusyksystä kovassa kasvussa. Heinä–syyskuussa peräti joka viidennessä sähköpostihuijauksessa hyödynnettiin DHL:n nimeä.

– Nyt, kun DHL johtaa brändiväärennöstilastoja, on erittäin tärkeää, että DHL:ltä lähetystä odottavat käyvät yhtiön virallisilla verkkosivuilla tarkistamassa pakettinsa tilanteen. Sähköpostiviesteihin ei kannata luottaa, eikä varsinkaan sellaisiin, joissa pyydetään antamaan omia tietoja, Check Point Softwaren Omer Dembinsky totesi lokakuisessa tiedotteessa.

Kalasteluhyökkäyksessä rikolliset yrittävät jäljitellä tunnetun yrityksen tai tuotemerkin verkkosivuja käyttämällä samantyyppistä nettiosoitetta tai sivuston ulkoasua. Väärennetylle verkkosivulle vievä linkki voidaan lähettää uhreille sähköpostitse tai tekstiviestinä.

On myös mahdollista, että uhri pyritään ohjaamaan väärennetylle sivulle verkkoselailun aikana tai väärennetyn puhelinsovelluksen avulla. Väärennetty verkkosivu sisältää usein lomakkeen, jonka tarkoitus on anastaa uhrin henkilö- tai maksutietoja tai salasanoja.

Katso artikkelin yläpuolella olevalta videolta, miten suojautua Black Fridayna ja Cyber Mondayna vaanivilta rikollisilta.

Lähde: Check Point Software

Lue myös:

    Uusimmat