Varo! Näin lauha talvi voi vaikuttaa autoosi – takuu ei korvaa

Ennätyslauha talvi uhkaa ruostuttaa Suomen tieliikenteessä käytettäviä autoja.

Lauha talvi saattaa lisätä autojen ruostumista. Koska kunnon pakkasista on ollut tänäkin talvena pulaa, on nollakelillä liukkaita teitämme suolattu nimittäin tavallista runsaammin liikenneturvallisuuden ylläpitämiseksi.

– Nollan tuntumassa sahaava lämpötila pitää autojen alustarakenteet märkinä ja suola-autot liikkeellä. Kosteus yhdistettynä teille kylvettyyn rajuun suolamäärään kiihdyttää auton ruostumista, sanoo ruostesuojauksen asiantuntija Teemu Suovesi Finikorilta.

Suomessa tiesuolaa käytetään vuosittain noin 118 000 000 kiloa, eli autoa kohti se tekee noin 32 kiloa.

Takuu ei korvaa

Liikkuvan auton renkaiden nostattama suolaliuos tunkeutuu kaikkialle auton alustarakenteisiin, ja ilman kunnollista ruostesuojausta se syövyttää metallirakenteita. Lisäksi teräväsärmäinen hiekoitushiekka kuluttaa alustarakenteita hiekkapuhalluksen tavoin. Kun näin käy, ei auton korin ruostumattomuustakuukaan aina tule kuluttajan avuksi. Ruostumattomuustakuun piiriin ei kuulu kiveniskemien, suolan ja kosteuden vaikutuksesta tapahtuva ulkoapäin ruostuminen.

Autonvalmistajien tehtaalla tekemä ruostesuojaus on EU:n päästörajoitusten takia lähes kokonaan lopetettu.

Ruostumisen havaitsemista vaikeuttaa se, että ruoste jää nykyisin auton alustaa suojaavien muovien taakse piiloon.

Ruostesuojaus suomalaisiin oloihin

Asiantuntijan tekemä ruostesuojaus on ainoa pitkäkestoinen keino estää auton rakenteisiin kohdistuvat suolan ja kosteuden haitalliset vaikutukset. Suojauksen voi teettää mihin vuodenaikaan tahansa.

– Jos autoa ei ole ruostesuojattu, tulisi auton omistajan muistaa pestä auton maalipinnan lisäksi myös alusta säännöllisesti, jotta suolaliuos ei pääse muhimaan auton alla pitkiä aikoja ruostuttaen suojaamattomia metallipintoja, neuvoo Suovesi.

Paras keino varustaa auto Suomen olosuhteita varten on kuitenkin ruostesuojaus, jossa alustan metallipinnat ja kotelorakenteet puhdistetaan ja suojataan ammattimaisin menetelmin. Ruostesuojatun auton kori kestää nollakelin, suolan, hiekan sekä veden rasitukset.

Lähde: Finikor

Lue myös:

    Uusimmat