Varaudu ristiriitatilanteeseen – tämä on vuokranantajan paras turva

Mediassa paljon huomiota herättäneet kauhuvuokralaiset ovat vain yksittäistapauksia, kertoo Suomen Vuokranantajat ry. Valtaosa vuokrasuhteista sujuu ilman suuria ongelmia.

Kärjistyneet yksittäistapaukset antavat helposti väärän kuvan vuokrauksesta. Mediahuomiota saavat kauhutapaukset edustavat vain pientä marginaaliryhmää, joka nousee harvoin esille Suomen Vuokranantajat ry:n lakineuvonnassa.

– Asuntosijoittamiseen, kuten kaikkeen sijoittamiseen, liittyy riskejä. Suurin osa vuokrasuhteista sujuu kuitenkin ilman ongelmia ja pienemmiltä ongelmilta vältyttäisiin usein huolellisemman sopimisen ja ennakoinnin avulla, muistuttaa Suomen Vuokranantajien vs. toiminnanjohtaja Elina Aalto.

Suomen Vuokranantajien lakineuvontaan tulee päivittäin kymmeniä yhteydenottoja erilaisiin vuokrauksen ristiriitatilanteisiin liittyen.

– Konfliktitilanteissa vuokranantajan paras turva on kattava kirjallinen sopimus sekä dokumentaatio, toteaa yhdistyksen lakimies.

Yhdistys kehottaa vuokranantajia omaksumaan ammattimaisen asenteen, johon kuuluu muun muassa omien oikeuksien tunteminen sekä pyrkimys hyvän vuorovaikutussuhteen säilyttämiseen. Vuokralaisen valinta kannattaa tehdä huolellisesti ja taustatiedot tulee aina selvittää ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista. Yhteistä kirjallista sopimusta ja dokumentaatiota tehtäessä on turha häpeillä – huolellinen sopiminen on nimittäin molempien osapuolien etu.

Riittävästä vakuudesta ei ole myöskään syytä tinkiä ja avaimia ei tule koskaan luovuttaa ennen vakuuden maksamista. Harva vuokranantaja käyttää oikeuttaan vierailla vuokrasuhteen aikana sijoitusasunnossaan. Vierailuoikeus on asunnon kunnon ja hoidon valvomista varten ja vierailun järjestämiseen voi viimekädessä pyytää poliisin virka-apua.

Mikäli ongelmat eivät ratkea keskustelemalla, on syytä aloittaa vuokrasopimuksen purkuprosessi.


(MTV LIFESTYLE – STT)

Lue myös:

    Uusimmat