Mainos

Vapaavuorelta tiukka ei korealaiskosinnalle

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) ei lämpene korealaisyhtiö STX:n esityksille, että valtio ryhtyisi Turun telakan omistajaksi.

STX-konsernin varapääjohtaja Jeff Roh uudisti korealaisyhtiön vaatimuksia viime viikolla Kauppalehdessä.

Vapaavuori pitää kiinni siitä, että valtio ei lähde omistamaan tai pääomittamaan vaikeuksissa olevia yrityksiä tai toimialoja.

– Tämä linja on pitänyt parikymmentä vuotta ja sinä aikana on ollut paljon murrosta ja isoja tapahtumia suomalaisessa taloudessa, Vapaavuori muistuttaa MTV3:n haastattelussa.

He saavat salaista telakkatietoa:

Talousvaliokunnan pj. Mauri Pekkarinen (kesk.), varapj. Marjo Matikainen-Kallström (kok.), Lars Gästgivars (r.), Teuvo Hakkarainen (Ps.), James Hirvisaari (Ps.), Harri Jaskari (kok.), Johanna Karimäki (vihr.), Pia Kauma (kok.), Miapetra Kumpula-Natri (sd.), Jukka Kärnä (sd.), Eero Lehti (kok.), Paula Lehtomäki (kesk.), Päivi Lipponen (sd.), Jari Myllykoski (vas.), Sirpa Paatero (sd.), Arto Pirttilahti (kesk.), Kaj Turunen (Ps.)

Risteilijätilauksen menettäminen Ranskaan on telakkateollisuudelle kova isku, mutta Vapaavuoren mielestä ei kuitenkaan kuolinisku.

Suomalaiset telakka-ammattilaiset pärjäävät erityisesti jäänmurtajien ja öljynporausalusten rakentamisessa.

Vapaavuori uskoo, että myös jättiristeilijöitä voidaan jatkossakin tehdä Suomessa.

– Mutta se edellyttää terveellä pohjalla olevaa kilpailukykyistä telakkaa sekä sitoutunutta omistajaa. Näiden molempien suhteen on nyt paljon toivomisen varaa. Ei ole mahdollista sellainen ajattelutapa, että meillä on huonossa kunnossa oleva telakka ja omistaja, joka ei sitoudu yhtiöön - ja sitten valtio hoitaisi kaiken. Se ei ole mahdollista.

Kovaa kritiikkiä saanut Vapaavuori kertoo tiistaina eduskunnan talousvaliokunnalle risteilijätilauksen salatuista taustoista. Valiokunnan kansanedustajat sitoutuvat pitämään saamansa tiedot salaisina.

– Tämän tapauksen ympärillä on paljon sekä liikesalaisuuden että pankkisalaisuuden piirissä olevia asioita, jotka koskevat muiden muassa STX-yhtiön taloudellista tilannetta sekä muita yhtiöitä, Vapaavuori sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.