Vanhuksille lupailtu henkilöstömitoitus ei ehdi eduskuntaan tänä vuonna – lausuntokierros povaa kustannusten nousevan jopa 100 miljoonaa ennakoitua enemmän

Hoitajamitoitus lakiin – mistä hoitajat? 7:15

Hoivakotien epäkohtiin puuttuva lakiesitys henkilöstömitoituksesta annettaneen vasta ensi vuonna.

Vielä loppukesästä pääministeripuolue SDP lupasi, että hallituksen esitys sitovasta mitoituksesta viedään eduskuntaan tämän vuoden loppuun mennessä. Tavoite ei kuitenkaan toteudu, sillä lainvalmistelu on kesken.

Ympärivuorokautisen hoivan sitova 0,7:n henkilöstömitoitus tarkoittaisi käytännössä sitä, että jokaista kymmentä hoidettavaa kohti hoivakodissa pitäisi olla seitsemän hoitajaa välitöntä hoitotyötä tekemässä.

Ympärivuorokautisessa hoidossa tehdään yleisesti kolmea vuoroa, ja hoidettavat tarvitsevat hoitoa kaikkina vuorokaudenaikoina joka päivä. Esimerkiksi 30 vanhuksen yksikössä olisi 21 hoitajaa huolehtimassa hoidettavista. Näistä hoitajista esimerkiksi aamuvuorossa voisi olla seitsemän, illassa seitsemän ja yössä kaksi. Myös vapaalla olevat viisi hoitajaa laskettaisiin mitoitukseen. Lakiin kirjattua mitoitusta on pidetty tärkeänä keinona parantaa vanhuspalvelujen tilaa.

Johtaja Tuija Kumpulainen sosiaali- ja terveysministeriöstä (STM) kertoo, että esitysluonnosta käsitellään tällä hetkellä lainsäädännön arviointineuvostossa. Luonnoksen on käytävä myös kuntatalouden ja -hallinnon neuvottelukunnan pöydän kautta, sillä sen vaikutukset kuntien toimintaan on arvioitava.

Hallituksen ero ja sitä seurannut lyhyt toimitusministeristön jakso hidastivat lainvalmistelua, mutta Kumpulaisen mukaan henkilöstömitoitusesityksen valmistuminen olisi joka tapauksessa venynyt teknisen valmistelun vuoksi yli joulun.

Viivästys ei todennäköisesti vaikuta lakiesityksen käsittelyaikatauluun eduskunnassa, sillä työ siellä olisi muutenkin päässyt toden teolla alkamaan vasta eduskunnan lomien jälkeen.

Henkilöstömitoituksesta vastaava perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) ei ehtinyt tällä viikolla kommentoida STT:lle esityksen etenemistä.

Rahoitus tarkentuu jatkovalmistelussa

Mitoituksen rahoituksessa on edelleen avonaisia kysymyksiä. Aiemmin on arvioitu, että henkilöstömitoituksen toteuttaminen maksaa vuositasolla noin 230 miljoonaa euroa. Lausuntokierroksella tulleissa kommenteissa nostettiin kuitenkin esiin, että vuosikustannukset voivat olla jopa sata miljoonaa euroa enemmän.

Kumpulainen ei halua vielä ottaa kantaa siihen, mihin rahoituksen lopullinen taso asettuu. Rahoituskuviota on selkiytetty lausuntokierroksen palautteen perusteella, mutta laskelmat tarkentuvat vielä jatkovalmistelun aikana.

– On eritelty esimerkiksi tietojärjestelmäkustannuksia ja koulutuksiin liittyviä kustannuksia, jotka aiemmin olivat sellaisena könttäsummana, Kumpulainen kuvailee.

Mitoituksen laskentatapaa täsmennetty

Marraskuussa päättyneellä lausuntokierroksella monen tahon huomio kiinnittyi siihen, että esitysluonnoksessa hahmoteltu tapa laskea henkilöstömitoituksen toteutumista oli epäselvä tai monitulkintainen.

STM:n Kumpulainen kertoo, että nyt laskentatapaa on tarkennettu ja sen kannalta keskeiset käsitteet on kirjattu lakipykäliin.

Laskentatavan toimivuus on olennaista sen kannalta, että suunniteltu mitoitus todella toteutuu ympärivuorokautisessa hoivassa. Tavan olisi hyvä olla valtakunnallisesti yhtenäinen, jotta hoivakotien tilanteita pystyttäisiin vertailemaan.

Uutista korjattu 18.12.2019 kello 17:57: STT:n jutussa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että että ympärivuorokautisen hoivan sitova 0,7:n henkilöstömitoitus tarkoittaisi käytännössä sitä, että jokaista kymmentä hoidettavaa kohti olisi aina seitsemän työntekijää. Todellisuudessa ympärivuorokautisen hoivan sitova 0,7:n henkilöstömitoitus tarkoittaisi käytännössä sitä, että jokaista kymmentä hoidettavaa kohti hoivakodissa pitäisi olla seitsemän hoitajaa välitöntä hoitotyötä tekemässä. Ympärivuorokautisessa hoidossa tehdään yleisesti kolmea vuoroa, ja hoidettavat tarvitsevat hoitoa kaikkina vuorokaudenaikoina joka päivä. Esimerkiksi 30 vanhuksen yksikössä olisi 21 hoitajaa huolehtimassa hoidettavista. Näistä hoitajista esimerkiksi aamuvuorossa voisi olla seitsemän, illassa seitsemän ja yössä kaksi. Myös vapaalla olevat viisi hoitajaa laskettaisiin mitoitukseen.

Lue myös:

    Uusimmat