Vanhempi, näin autat teiniä sydänsuruissa

Kun oman lapsen ensimmäiset seurustelusuhteet päättyvät sydänsuruihin, tilanne ei korjaannu enää vain laastarilla ja puhalluksella. Aikuiset tietävät, että tuska on väliaikaista ja siitä pääsee yli, mutta teinistä tilanne tuntuu maailmanlopulta. Vanhemman kannattaa kuunnella, ymmärtää ja malttaa kielensä.

Älä tuppaudu

Anna lapsellesi tilaa ja kunnioita hänen yksityisyyttään – silloinkin, kun hän viettää tuntikausia yksin huoneessaan surumielisiä balladeja kuunnellen ja nyyhkien. Älä utele eron syitä tai vaadi, että hän puhuu sinulle asiasta. Avautuminen voi ottaa aikaa.

Ei myöskään kannata loukkaantua, jos kuulee lapsensa puhuvan asiasta kaverilleen puhelimessa: on luonnollista, että teinit etsivät tukea ennemmin ikätovereiltaan kuin vanhemmiltaan. Tee vain selväksi, että tiedät hänen olevan vaikeassa tilanteessa, ja kun hän on valmis puhumaan siitä, niin sinäkin olet.

Älä tuo ilmi omaa mielipidettäsi

Vanhempi saattaa olla helpottunut tai jopa innoissaan lapsen suhteen loppumisesta, varsinkin jos käy ilmi, että omaa jälkikasvua on kohdeltu huonosti tai jopa petetty. Teiniä ei kuitenkaan auta kuulla, kuinka ”et koskaan oikeasti pitänytkään siitä luuserista” tai ”tiesit, että näin tulee käymään”. Puolien ottaminen, edes sen oman lapsen, voi suututtaa hänet ja saada puolustamaan toista osapuolta.

Jos teini puhuu sinulle erosta, anna hänelle jakamaton huomiosi ja empatiaa. Älä vähättele lapsen surua kertomalla tarinoita omista sydänsuruistasi, vaan sano yksinkertaisesti: kuulostaa, että sinuun todella sattuu. Eron kertaaminen ilman vanhemman väliin änkeämiä mielipiteitä tai keskeytyksiä antaa lapselle tilaisuuden prosessoida tapahtunutta ja oppia siitä.

Kommentoi lyhyesti ja neutraalisti

Voi olla hyvä idea jutellessanne lopulta tiivistää se, mitä olet kuullut. Voit myös kysyä, miltä lapsestasi nyt tuntuu. Muista kuitenkin, että nyt on teinin vuoro puhua. Neuvojaan herkästi tuputtavan on hyvä huomioida, että saatavilla olemisessa ja ajattelutyön tekemisessä teinin puolesta on vain hiuksenhieno ero.

Töki hellästi eteenpäin

On täysin normaalia, että sydänsuruista kärsivä teini vetäytyy omiin oloihinsa joksikin aikaa. Vanhempi voi kuitenkin houkutella häntä ihmisten ilmoille ilman nalkutusta tai liikoja paineita. Tee teinin lempiruokaa tai pyydä hänet ostoksille, lounaalle tai elokuviin kanssasi. Kannusta häntä rakkaiden vanhojen tai innostavien uusien harrastusten pariin – eron jälkeen sirpaloitunut itsetunto saa niistä uutta nostatusta, ja ne vievät ajatukset hetkeksi pois ikävistä asioista.

Ole myös tiukkana

Pidä kiinni aikatauluista. Vaadi, että teini ilmaantuu edelleen ruoka-aikana pöytään, tekee läksynsä ja käy koulussa myöhästelemättä. On tärkeä opetus, että elämä jatkuu vaikeinakin aikoina. Lisäksi tutut rutiinit auttavat tuomaan vakautta ja turvallisuutta henkisesti stressaavana aikana.

Lähteet: High50.com, Everydaylife.globalpost.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja