Mainos

Vanhemmilla sydän- ja verisuonitauti? Näin ehkäiset omaa sairastumista

Avun maalaislääkäri Tapani Kiminkinen vastaa Hyvää Elämää -lähetyksissä ja nettisivuilla katsojien kysymyksiin. Pirjo halusi tietää, kuinka hän voisi pienentää sairastumisriskiään, kun molemmilla vanhemmilla on sydän- ja verisuonisairaus. Alla Kiminkisen vastaus.

Kiitos oleellisesta kysymyksestäsi! Perintötekijät ovat vastuussa noin puolesta valtimonkovettumatautiriskistä. Toinen erittäin perinnöllinen tilanne on tyypin II sokeritauti. Se johtaa erittäin herkästi valtimoahtaumiin niin, että tyypin II sokeritaudin toteamisvaiheessa jo noin puolella potilaista esiintyy valtimoissa ahtaumia.

Nyt olen kovin kiinnostunut siitä, onko vanhemmillasi tai jommallakummalla heistä tyypin II sokeritauti. Jos näin on, annan suoraviivaisen ohjeen: älä lihota itseäsi, ja liiku paljon.

Sama pätee toki puhtaaseen sepelvaltimotaudin ehkäisyynkin, mutta tyypin II sokeritaudin geenit perineelle tämä ohje on äärimmäisen keskeinen. Nämä geenit perineellä lihominen ja vähäinen liikunta aiheuttavat yhä lisääntyvää insuliinin vaikuttamattomuutta (insuliiniresistenssi). Kun geeniperimä aiheuttaa vielä sen, että haiman insuliinieritys hiipuu vuosien ja vuosikymmenien aikana, jossain kohtaa aikajanalla haiman insuliinieritys ei enää riitä vaan sokeritauti puhkeaa. Tyypin II sokeritautiin lähes aina liittyvä metabolinen oireyhtymä (MBO) on erinomaisen valtimoita ahtauttava.

Koska riskisi perintötekijöiden puolesta on merkittävä, kannattaa liikkua paljon jalkapelillä ja syödä suositellusti pehmeitä rasvoja ja runsaasti kuituja noudattaen ravitsemussuosituksia.

Tupakoimattomuus on itsestään selvää ja alkoholin käytössä kohtuuden tie. Suolaa pitää kaikkien suomalaisten karttaa.

On syytä tietää kolesterolitasonsa, jossa merkittävää on pienten LDL-hiukkasten pitoisuus. Jos arvot eivät pysy kurissa elämisen tavoilla, on syytä harkita lääkitystä.

Kannattaa omistaa verenpainemittari, jolla mitattujen arvojen keskiarvon on syytä pysytellä lukemien 135/85 mmHg alapuolella, ja mieluummin reilusti. Tuo on nimittäin se raja, jonka yläpuolella tarvitaan jo lääkitystä, ellei elämäntavoilla paine pysy kurissa.

Jos kolesteroliarvot ovat suvussanne kovin korkeita, pitää selvittää, ettei kyseessä ole FH-tauti (familiaalinen hyperkolesterolemia). Tässä tilanteessa suvussa on paljon ja nuorella iällä valtimonkovettumataudin komplikaatioita ja kolesterolit ovat hyvin korkeita, joten tilanne tulee kyseeseen vain noin 10 000 suomalaisella.  

Huolimatta perimästäsi voit vaikuttaa omaan sairastumisriskiisi elämäntavoillasi erittäin merkittävästi. Koska suvussa näyttää tautia olevan, riski voi periytyä myös lapsillesi, joten kertomieni elämäntapojen soisin periytyvän käyttäytymisessänne. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.