Mainos

Vanhemman väsyminen: "Aktiivista avuntarjoamista lisättävä"

Rautavaaran tragedia on nostanut yhdeksi puheenaiheeksi vanhempien jaksamisen perheen pyörittämisen keskellä. Asiantuntijoiden mukaan vanhemmuus on nykypäivänä haastavaa.

– Vanhemmilla on nykyään monenlaisia haasteita, on työtä tai työttömyyttä. Lisäksi tietoisuus lasten kasvattamisesta on lisääntynyt, vanhempien vaatimukset ovat kasvaneet entisestään, pohtii psykologi ja ohjelmajohtaja Marie Rautava Mannerheimin lastensuojeluliitosta.

– Nykyään on iso haaste saada vanhemmat tajuamaan, että yksin ei tarvitse olla, jatkaa Helsingin kaupungin Lapsiperheiden kotipalvelun vastaava ohjaaja Aija Iwendorff.

Huomenta Suomessa vierailleet perheasiantuntijat uskovat, että vanhemman kynnys hakea apua on usein liian korkea.

– Moni ei uskalla kertoa omasta väsymisestä kellekään, ei edes omalle puolisolle. Vanhemmalla voi olla tukiverkosto kunnossa, mutta omasta väsymisestä ei uskalleta puhua, Marie Rautava sanoo.

Joskus avunhakeminen voi olla väsyneelle vanhemmalle ylivoimainen ponnistus.

– Kaikki kynnyksettömät tukimuodot ovat tärkeitä. Esimerkiksi nimettömänä soittaminen Mannerheimin lastensuojeluliiton vanhempainpuhelimeen, Rautava lisää.

Helsingin kaupungin Lapsiperheiden kotipalvelun vastaava ohjaaja Aija Iwendorff pitää myös neuvolan terveydenhoitajaa avainasemassa.

– He osaavat kertoa kunnan tarjoamista palveluista. Neuvolassa on kyllä aikaa, toimenkuvaan kuuluu kertoa kaikista palveluista, Iwendorff muistuttaa.

Väsyneelle vanhemmalle on kuitenkin useita apukeinoja saatavilla.

– Kunnat ja järjestöt tekevät paljon yhteistyötä. On perhekummitoimintaa, erilaisia perhekerhoja sekä vanhemmille että lapsille. Myös lapsenhoitoapua on saatavilla, Marie Rautava sanoo.

Jos lapsen vanhempi näyttää väsyneeltä ja ilo lapsesta katoaa, ne voivat olla hälytysmerkkejä, joihin tulisi puuttua.

– Kannattaa aktiivisemmin kysellä läheiseltä, että mitä kuuluu. Apua voi tarjota ilman kysymistäkin. Pyytää elokuviin tai ehdottaa lapsen katsomista siksi aikaa, kun vanhempi lähtee kampaajalle, Rautava ja Iwendorff neuvovat.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja