Mainos

Vangille kerrottiin siskon kuolemasta poikkeuksellisen kylmällä tavalla – Riihimäen vankilalle nuhteet

Vanki sai suru-uutisen siskonsa kuolemasta karulla tavalla. Eduskunnan apulaisoikeusasiamies antoi Riihimäen vankilalle nuhteet. Apulaisoikeusmies selvitti asiaa sen jälkeen, kun vanki oli tehnyt kantelun asiasta.

Nuhteluun johtanut tapahtumasarja sai alkunsa heinäkuussa 2018, kun Riihimäen vankilaan tuli viesti, jossa kerrottiin, että erään vangin sisko on kuollut.

Asia kirjattiin muistiin lappuselle. Ylös merkittiin vangin nimi, siskon tiedot sekä asiasta ilmoittaneen poliisin nimi.

Vankilan päivystävä rikosseuraamusasiaesimies tarkoitti lappusen omaksi muistiinpanokseen, jonka avulla hän voisi välittää tiedon asiasta työvuoron vaihtuessa.

Jostain syystä lappunen kuitenkin toimitettiin vangille itselleen. Sen lisäksi että tieto siskon kuolemasta vietiin vangille tahdittomalla tavalla, siskon nimi oli kirjoitettu lappuun väärin.

Vanki kanteli kylmästä kohtelusta.

Vankila myönsi virheen

Kun asiaa selviteltiin, vankilassa tapahtumayönä töissä olleet eivät muistaneet laatineensa vangille toimitettua lappua.

Toinen rikosseuraamusesimiehistä totesi apulaisoikeusasiamiehelle, että kuolinilmoituksista tehdyt asiakirjat kuuluvat ainoastaan virkamiesten omiksi muistiinpanoiksi, eikä niitä toimiteta vangeille sellaisenaan.

Riihimäen vankila myönsi lausunnossaan, että vankilassa ei toimittu asianmukaisesti ja riittävän hienovaraisesti suru-uutista ilmoitettaessa.

Ohjeet ovat selkeät

Riihimäen vankilan virallisissa ohjeissa sanotaan, että suru-uutisen ilmoittajan tulisi olla poliisi tai muu viranomainen. Jos ilmoitus tapahtuu virka-ajan puitteissa, ilmoituksessa avustaa vankilapastori tai esimiestehtävässä työskentelevä virkamies.

Jos vankila antaa tiedon vangille, vanki pyydetään rauhalliseen tilaan ja erilleen muista henkilöistä.

Yhteydenpito vankilan ulkopuolelle tulisi myös varmistaa. Vangin psyykkistä vointia seurataan ja vangin kanssa käydään säännöllisesti hänen vointiaan helpottavia keskusteluja.

Heinäkuussa 2018 näin ei toimittu asiasta kannelleen vangin kohdalla. Riihimäen vankila pahoittelee asiaa.

Vankila on todennut, ettei asiaa selvitettäessä pystytä määrittelemään tarkasti, keiden virkamiesten toimesta virheet tapahtuivat.

Yksittäistapaus

Apulaisoikeusasiamies Pasi Pölönen toteaa kannanotossaan, että asiasta kannelleen vangin tapauksessa on toimittu vankilan osalta puutteellisesti ja virheellisesti.

– Vaikuttaa siltä, ettei tilanteessa ole etukäteen selvitetty ja mietitty, miten tilanteessa tulee toimia, Pölönen toteaa.

Pölönen piti tapausta yksittäisenä ja totesi kannanotossaan, että vankilalla on asianmukaiset ohjeet vastaaviin tilanteisiin. 

Tapauksesta uutisoi ensimmäisenä Hämeen Sanomat.

Video: Riihimäen vankilassa on entistä enemmän väkivaltatapauksia

4:07

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja