Mainos

Valvira narautti "kauhun sairaalan" valehoitajaepäillyt – kertoo nyt, miksei saanut tiedottaa asiasta

Kun tieto kahdesta valehoitajaepäillystä Kupittaan kohutussa psykiatrisessa sairaalassa tuli julki, alkoi Valviran lääkintöneuvoksen Markus Henrikssonin puhelin taas piristä.

Syynä oli Valviran toissapäiväinen tiedote, jossa Valviran mukaan Kupittaan sairaalan osastojen tilanne vaikuttaa tällä hetkellä potilasturvallisuuden näkökulmasta riittävältä. Nyt Henriksson selvittää MTV Uutisille, mistä on kyse.

Tästä on kyse

MTV uutisoi helmikuussa, että Turun kaupunginsairaalan psykiatrisilla suljetuilla osastoilla on tapahtunut vakavia väärinkäytöksiä vuosina 2009–2014. Epäilyjä on muun muassa potilaiden pahoinpitelyistä ja tiedottomaksi lääkitsemisestä. Maaliskuun loppupuolelle mennessä poliisi oli kuullut esitutkinnassa jo noin 60:tä ihmistä.

– Kysyttiin, antoiko Valvira väärää tietoa. Valviran tarkastuksessa helmikuun lopulla nimen omaan tarkastimme muun ohella myös Kupittaan sairaalan henkilöstön ammattioikeuksia. Silloin ilmeni, että yhtä henkilöä on syytä epäillä oikeutettomana sairaanhoitajana, eli niin sanottuna valehoitajana työskentelystä. Ohjasimme Turun kaupungin hyvinvointialaa tekemään laajemminkin tarkastuksia, ja sieltä ilmeni sitten toinen (valehoitaja)epäily, Henriksson kertoo.

Valvira ei saanut tiedottaa itse

Epäiltyjen valehoitajien työ keskeytettiin heti. Tiedotteessa mainittu potilasturvallisuus saatiin Valviran mukaan varmistettua itse asiassa jo ennen pääsiäistä.

Valehoitajaepäilyistä sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira ei voinut tiedottaa itse, sillä kummastakin epäilystä oli tehty tutkintapyyntö poliisille, ensimmäiseen tapaukseen. 

– On tärkeää, ettei puhu mitään ohi poliisin, ettei aiheuta vaaraa tutkinnalle. Poliisi tiedottaa rikosepäilyistä, Henriksson muistuttaa.

Lue koko Valviran tiedote Kupittaan tutkinnasta tästä.

Juha Kurvinen passitettiin pakkohoitoon Kupittaan sairaalaan viisi vuotta sitten Turussa. Hän kertoi tarinansa MTV3:n Huomenta Suomessa 15. maaliskuuta 2016.

4:33

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.