Valtava kohu Yhdysvalloissa – valkoinen nainen väitti vuosia olevansa musta

Yhdysvalloissa nousi suuri kohu valkoisesta naisesta, joka on vuosia väittänyt olevansa tummaihoinen.

Rachel Dolezal, afroamerikkalaisten kansalaisoikeusjärjestön osaston entinen puheenjohtaja, erosi virastaan kohun saattelemana. Dolezal oli esittänyt afroamerikkalaista, vaikka hän on syntyperältään täysin valkoihoinen.

Dolezal jäi kiinni vilpistään hänen vanhempiensa tultua julkisuuteen. Vanhemmat kertoivat paikalliselle uutissivustolle heidän tyttärensä väittävän olevansa afroamerikkalaista sukua, vaikka oikeasti hänen juurensa ovat Tsekissä ja Saksassa.

– Olen odotellut puolustusasemissa muiden kertoessa tunteistaan, uskomuksistaan, hämmennyksestään ja näkemyksistään tietämättä koko tarinaa, Dolezal kirjoittaa Facebook-seinällään.

Dolezal kertoi Sky News:ille perjantaina pitävänsä itseään ehdottomasti afroamerikkalaisena. Hän myös ilmoitti, ettei välitä vanhempiensa väitteistä. Dolezal sanoi, ettei pidä Ruthane ja Larry Dolezalia oikeina vanhempinaan. Hän on myös haastanut vanhempansa oikeuteen.

Myös Spokanen kaupunki on aloittanut tutkimukset siitä, väärensikö Dolazel etnisen taustansa hakiessaan paikkaa kaupungin Poliisikomiteasta.

NAACP, afroamerikkalaisten kansalaisoikeusjärjestö, on suurin kansalaisoikeusjärjestö Yhdysvalloissa. Järjestön julkaisemassa tiedotteessa todetaan, että henkilön etinen tausta ei ole pääsyvaatimus johtoasemaan järjestössä.

Kansalaisjärjestön edustajat ovat myös toivoneet Dolezalin jatkavan järjestön jäsenenä. Rachel Dolezal myös opettaa Afrikan tutkimusta paikallisessa yliopistossa.

– Keskustelu on kääntynyt henkilökohtaiseen identiteettiini, rodun ja etnisyyden määrityksen kontekstissa, Dolezal sanoi lausunnossa eron tultua julki.

Nuoruus ja perhe-elämä

Rachel Dolezalin vanhemmat Ruthanne ja Lawrence Dolezal adoptoivat neljä afroamerikkalaista lasta Rachelin ollessa teini-ikäinen. Hän vietti koko nuoruutensa vanhempiensa luona Montanassa.

– Olemme hänen biologiset vanhempansa, emmekä ymmärrä miksi hän yrittää vääristää etnistä taustaansa, vanhemmat kertoivat CNN:n haastattelussa.

Dolezal on kertonut haastatteluissa alkaneensa identifioida itseään afroamerikkalaiseksi jo hyvin nuorella iällä, hänen vanhempiensa mukaan tämäkin on valhe.

– Piirsin kuvia itsestäni ruskealla värikynällä, enkä pinkillä, sillä sen värisenä näin itseni, Rachel Dolezal kertoi NBC:n haastattelussa.

Myöhemmin Dolezal muutti Jacksonin kaupunkiin Missisippiin yliopiston perässä. Sieltä hän muutti Washington D.C:hen siirtyessään Howardin yliopistoon opiskelemaan maisterin tutkintoa.

Ollessaan Washingtonissa hän haastoi koulun oikeuteen, koska hän koki, että häntä kohdeltiin epäreilusti, sillä hän oli valkoihoinen. Haaste kumottiin myöhemmin.

Valmistumisensa jälkeen Dolezal on toiminut johtotehtävissä useissa eri järjestöissä, opettajana, sekä professorina yliopistoissa. 

Kun uutiset Dolezalin mahdollisesta huijauksesta tulivat julki, NAACP:n pääjohtaja Gerald Hankerson puolusti Dolezalia kiivaasti. Hankersonin mukaan Dolezalin teot järjestön eteen ovat tärkeämpiä kuin hänen etninen taustansa.

Välit poikki vanhempiin

Dolezal ei kutsu biologista isäänsä isäksi. Sen sijaan hän kutsuu isäksi afroamerikkalaista miestä, johon hän tutustui aikuisena pohjois-Idahossa. Dolezalilla itsellään on miehensä kanssa neljä afroamerikkalaista lasta, jotka he ovat adoptoineet.

– Yksi lapsistani sanoi minulle eilen: ”Äiti, etniseltä taustaltasi olet ihminen ja kulttuurillisesti afroamerikkalainen”, joten tiedän, että he tukevat tuntemuksiani, Dolezal kertoi NBC:lle.

Vanhempien mukaan hänen väitteensä afroamerikkalaisesta taustasta alkoivat noin vuonna 2007. Vanhemmat saivat ensimmäisen tiedon Rachel Dolezalin väitteistä hänen sanomalehdelle antamastaan haastattelusta. Dolezal ei vuosien aikana halunnut kertaakaan keskustella asiasta vanhempiensa kanssa.

Ruthanne Dolezal, on jopa sanonut haastattelussa tyttärensä olevan irrationaalinen ja elävän omassa todellisuudessaan. Isä Larry Dolezal on myös todennut, etteivät heidän tyttärensä toimet ole täysijärkisen ihmisen tekoja.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja