Vältä näitä ruokia ja juomia ennen lentoa

Jos lennolla ei halua kärsiä närästyksestä, pidätellä kaasuja, rampata vessassa tai turvota palloksi, kannattaa tiettyjä ruoka-aineita nauttia vasta määränpäässä.

Pavut, kaalit ja sipulit

Terveellisiksikin mielletyt ruoat muodostavat elimistössä kaasua. Sellaisia ovat esimerkiksi pavut, kaalit ja sipulit. Paitsi henkilökohtaista epämukavuutta, ne voivat aiheuttaa suurempaakin haittaa – vuonna 2006 American Airlinesin kone joutui tekemään hätälaskun, kun matkustajat haistoivat palaneiden tulitikkujen hajua. Kävi ilmi, että eräs ilmavaivainen matkustaja todella oli sytyttänyt tikkuja peittääkseen epämiellyttävän aromin.

Valkosipuli

Vierustoverit tuskin hurmaantuvat ahtaissa tiloissa kanssamatkustajasta, jonka hengitys ja pahimmillaan jopa ihon läpi tunkeutuva tuoksu kielivät edellisellä aterialla nautitusta kynsilaukasta.

Pikaruoka

Pikaruokaloista leijaileva tuoksu on houkutteleva, mutta siihen ei välttämättä kannata langeta ennen lentoa. Keho ei normaalistikaan sulata natriumia ja tyydyttyneitä rasvoja sisältäviä ruokia vaivatta, mutta kilometrien korkeudessa taivaalla se on vielä vaikeampaa. Paineistetun matkustamon ahtaissa tiloissa istuttaessa verenkierto hidastuu ja kehossa käynnistyy tapahtumaketju, joka voi aikaansaada turvotusta tai pahimmillaan veritulpan – sasvassa paistettujen hampurilaisten ja ranskalaisten syöminen saattaa entisestään pahentaa tilannetta.

Mausteinen ruoka

Kovin tulinen ruoka saattaa ärsyttää mahaa ja virtsarakkoa. Lisäksi hengityksestä voi tulla pahanhajuinen ja suuhun jäädä polttava tunne.

Alkoholi

Drinkin tai pari kumoaminen ennen lentoa kuuluu monen matkaan, sillä sen toivotaan lievittävän lentopelkoa ja helpottavan nukahtamista. Koska alkoholilla kuitenkin on nestettä poistava vaikutus ja jo lentokoneen kuiva ilma itsessään aiheuttaa nestehukkaa, näiden kahden yhdistäminen ei välttämättä ole hyvä idea. Lisäksi tuju viinapaukun haju voi leijailla suusta vierustoverin nenään asti.

Hiilihapolliset juomat

Limsan juominen voi aiheuttaa ilmavaivoja ja närästystä sekä röyhtäyttää. Juomien sisältämä kofeiini myös vaikeuttaa nukahtamista ja kiihdyttää virtsantuotantoa pakottaen juoksemaan alituiseen vessassa.

Kahvi

Kahvikupponen on viisasta nauttia vasta laskeutumisen jälkeen, koska kahvi voi tehdä olon levottomaksi ja aiheuttaa nestehukkaa. Lisäksi sekin ärsyttää virtsarakkoa niin, että vessaan on jonotettava jatkuvasti.

Purukumi

Purkka ehkä ehkäisee korvien lukkiutumista, mutta sitä jauhaessa nieltävän ilman takia mahaan muodostuu kaasua ja alkaa turvottaa. Sokeria sisältävä purkka voi lisäksi stimuloida rakkoa ja keinotekoisia makeutusaineita sisältävä sokeriton purkka puolestaan aiheuttaa ilmavaivoja.

Lähteet: Aarp.org, Independenttraveler.com, Terveyskirjasto.fi

Kuva: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat