Vältä murtovarkaan vierailu – muista nämä ennen matkaa!

Nykyajan murtovarkaat seuraavat myös muun muassa sosiaalista mediaa, mikä on hyvä muistaa matkahehkutuksia kirjoittaessa. Pidä lisäksi koti asutun näköisenä.

Lomalaisen koti on helppo murtokohde asuntovarkaalle.

1. Sosiaalinen media

Älä kerro matka-aikeistasi Facebookissa tai Twitterissä. Julkaise lomakuvat vasta kotiin saavuttuasi.

2. Pidä kotisi asutun näköisenä

Älä kerää pois kaikkia leluja ja tavaroita, jotka tekevät kodista asutun näköisen. Jätä vaikkapa kahvikupit pöytään. Myös suljetut verhot ja kuihtuneet kukat ovat varkaille merkki tyhjästä kodista.

3. Tyhjä postilaatikko

Pyydä naapuria tai tuttavaa hakemaan postit, jotta ne eivät paljasta poissaoloasi. Voit myös tehdä jakelun keskeytyksen postissa tai internetissä. Tyhjä roskasäiliö tai lapioimaton kulkuväylä ovat myös merkki tyhjästä kodista. Pyydä naapuriasi laittamaan osa roskistaan omaan roskasäiliöösi ja lapioimaan kulkuväylät.

4. Muista paloturvallisuus

Irrota sähkölaitteet, kuten televisio, DVD-soitin, tietokoneet jne. verkkovirrasta. Jos katkaiset virran päävirtakytkimestä, muista, että virta katkeaa tällöin myös kaikista kylmälaitteista. Tulipalovahinkoja voidaan vähentää myös hankkimalla hälytysjärjestelmä, jonka palovaroittimet on liitetty kameraan, jonka hälytyksen sattuessa ottamat kuvat välitetään hälytyskeskukseen.

5. Hälytysjärjestelmä

Hanki hälytyskeskuksen valvontaan ja vartiointipalveluun liitetty hälytysjärjestelmä. Jo hälytys- ja vartiointipalvelusta kertova tarra ennaltaehkäisee ja vähentää murtojen riskiä.

6. Valot ja äänet

Ajastamalla valaistuksen ja radion toimimaan tiettyinä aikoina annat vaikutelman asutusta kodista. Uudet LED-valaisimet eivät tuota lämpöä juuri lainkaan ja vähentävät näin paloriskiä sekä kuluttavat erittäin vähän sähköä.

7. Vesiliitännät

Kytke vesi pois päältä. Tarkista, että astianpesukoneen ja pyykinpesukoneen venttiilit ovat kiinni. Vuotava ja vaurioitunut vesihana on varmasti vihonviimeinen asia, jota kukaan toivoo matkan alla.

8. Lukitus

Varkaat murtautuvat tavallisimmin sisään ovista. Hyvällä lukolla murtautumisriski vähenee. Murtosuojaus ehkäisee kutsumattomien vieraiden riskiä.

9. Omaisuuden merkitseminen

Valokuvaa ja merkitse arvotavarat. Turvamerkintävälineitä voi lainata poliisilta.

10. Hyvät naapurit

Yksi parhaita keinoja ehkäistä vahinkojen ja murtovarkauksien riskiä ovat naapurit, jotka pitävät kotiasi silmällä.

(MTV-LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat