Valmista auto reissuun – Näin pakkaat järkevästi

Järkevä ja turhat tavarat karsiva pakkaaminen tekee automatkasta onnistuneen ja turvallisen.

Moni tekee kesän reissut jopa ulkomaille asti autolla. Ennen kuin matkaan lähtee, auto pitää tarkistaa kunnon puolesta ja tarvittaessa huoltaa.

– Auto joutuu ihan erilaiselle rasitukselle, kun on vaikka suksiboksi katolla. Alppimaiden serpentiiniteitä ajaessa puolestaan korostuu jarrujen toimivuus, sillä siellä joutuu tekemään paljon kunnon jarrutuksia, Autoliiton matkailupäällikkö Susanna Suokonautio-Hynninen sanoo.

– Öljyt ja öljynsuodattimet olisi niin ikään hyvä vaihtaa ja renkaiden ilmanpaine tarkistaa. Rengasrikot aiheutuvat usein liian alhaisesta rengaspaineesta, joka johtuu auton kuormaamisesta täyteen.

Tavaroiden pakkaamiseen onkin syytä kiinnittää huomiota.

– Auto tulee kuormata niin, että kaikkein raskaimmat tavarat ovat tavaratilan perällä. Kun auton pakkaa hyvin, ohjattavuuskin säilyy.

– Matkustustiloissa ei kannata säilyttää mitään tarpeetonta. Jos takapenkille jättää vaikka karttakirjan, se voi osua äkkijarrutuksessa kuljettajan tai pelkääjän paikan matkustajan takaraivoon valtavalla voimalla. Tavarat pitää kiinnittää niin hyvin, että ne kestävät äkkijarrutuksen. Liikaa tavaroiden esillä pitoa kannattaa välttää myös siksi, ettei auto houkuttelisi varkaita, kun pysähdytään vaikka kahville.

Ensiapulaukku, jauheasammutin ja heijastinliivi jossain pakollisia

Polttoaineen mukaan ottaminen kanisterissa on Suokonautio-Hynnisen mielestä melko turhaa.

– Huoltoasemia on yleensä hyvin tarjolla maassa kuin maassa. Mittaria pitää vain tarkkailla ja mennä ajoissa tankkaamaan. Maissa, joissa välimatkat ovat pitkät, kanisteri voisi olla hyvä hätävara.

– Omien taitojen mukaisia työkaluja kannattaa ottaa mukaan. Autot tosin ovat nykyään niin elektronisia, että ellei kiesi ole todella vanha, itse on hirveän vaikea korjata mitään.

Onnettomuustilanteessa turvavyöleikkuri voi sen sijaan osoittautua tarpeelliseksi.

– Sitä täytyy säilyttää käden ulottuvilla, vaikka kiinnitettynä turvavyöhön. Pienet lapset eivät kuitenkaan saisi päästä siihen käsiksi.

– Ensiapulaukku pitää myös olla mukana, eikä jauhesammutinkaan ole pahitteeksi. On paljon maita, joissa nämä sekä heijastinliivi ovat jopa pakollisia varusteita autossa. Jos esimerkiksi Espanjassa joutuu pysähtymään moottoritielle ilman heijastinliivejä, saa sakot.

Studio55.fi/Piia Simola

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös Koti-osion etikkavinkit:

Lue myös:

    Uusimmat