Pakkaa järkevästi – Näitä asioita on turha ottaa mukaan matkalle

Onko matkalaukkusi reissulle lähdettäessä täynnä "kyllähän tätäkin saattaa tarvita"-tavaroita? Globotreks.com kertoo, mitkä tavarat on syytä vain kylmästi karsia.

Korut ja arvoesineet

Koruja ei luultavasti tule käytettyä matkalla usein, minkä lisäksi ne voivat joutua varastetuiksi. Tinkimisen kannaltakin on parempi olla näyttämättä kovin rikkaalta.

Kameran zoom-objektiivi

Zoom-objektiivit ovat isoja ja painavia. Ellei ole ammattivalokuvaaja, suurimman osan ajasta päätynee kuitenkin käyttämään kameran automaattitoimintoja sekä tavallista linssiä.

Ylimääräiset hygieniatarvikkeet

Ellei matkalla joudu todella kauas sivilisaatiosta hyvin pitkäksi aikaa, reseptivapaita lääkkeitä ja hygieniatarvikkeita on saatavilla. Eniten tarvitsemistaan tuotteista on toki järkevää ottaa mukaan aluksi matkakokoisia näytteitä. Silti esimerkiksi kauneusrutiinien yksinkertaistaminen on hyvä idea tien päällä.

Liiat puuvillaiset vaatteet

Puuvillaiset vaatteet ovat pöyheitä, minkä takia ne vievät enemmän tilaa. Lisäksi puuvillan kuivumisessa kastumisen jälkeen kestää aika kauan. Kannattaa suosia vähemmän tilaa vieviä ja nopeammin kuivuvia, polyesteriä tai muita synteettisiä kuituja sisältäviä materiaaleja.

Useammat kuin yhdet farkut

Farkut vievät paljon tilaa, ovat painavia ja kuivuvat kauan. Yksi farkkupari on kuitenkin hyvä pakata mukaan: ne kestävät pitkään pesemättä, ovat lämpimät ja muodikkaat eivätkä saa kantajaansa näyttämään turistilta.

Juhlavat kengät

Moni pakkaa matkalle juhlavat kengät sopivan tilaisuuden varalta. Mieluummin kannattaa valita arkikengät viisaasti: lenkkaritkin voivat olla tarpeeksi juhlavat kaupunki-iltaan, mutta silti niillä pystyy kävelemään kilometrikaupalla.

Vaellussaappaat

Ellei suunnitelmissa ole vaeltaa päiväkausia syrjäisillä alkuasukasheimojen poluilla, raskaat saappaat eivät missään nimessä kuulu pakkauslistalle. Ensinnäkin niitä käyttää korkeintaan yhden päivän. Toisekseen ne eivät luultavasti mahdu reppuun tai vievät niin paljon tilaa, että päätyvät roikkumaan laukun ulkopuolella. Kaupungilla vaellussaappaita puolestaan ei käytetä, ellei halua näyttää naurettavalta.

Useampi kuin yksi takki

Jopa kuumat autiomaat viilenevät iltaisin, joten mukaan on hyvä ottaa yksi kevyt pusakka. Mutta ellei määränpää ole todella kylmä, painavaa takkia on turha pakata. Kerrospukeutuminen sen sijaan pitää sekä laukun kevyenä että tarjoaa tarvittavan lämmön lämpötilanvaihteluiden varalta. Mikäli tuntuu liian kylmältä, vaatekerrosten päällimmäiseksi voi pukea vielä tuulenpitävän takin.

Isot pyyhkeet

Kookkaat pyyhkeet ovat hyvin mukavia, mutta vain kotona. Matkalla ne vievät paljon tilaa. Pieneen tilaan mahtuva kevyt mikrokuitupyyhe hoitaa hommansa aivan yhtä hyvin.

Opaskirjat

Kirjat ovat painavia. Miksi kanniskella kokonaista opusta, kun oikeasti siitä tarvitsee vain yhden kappaleen tai muutaman sivun? Kun kopioi tarvitsemansa sivut, mukana kantaa vain informaatiota, jota todella tarvitsee.

Internet-yhteys on nykyään yhä useammin saatavilla, joten jos reissun päällä alkaa kaivata enemmän tietoa, nopea haku kyllä riittää. Joitakin matkaoppaita myydään myös PDF-tiedostoina tai yksittäisinä kappaleina, jotka voi helposti varastoida älypuhelimeen ja selata tien päällä.

Enemmän kuin yksi kirja

Lukemalla aika kuluu hyvin esimerkiksi pitkällä junamatkalla tai silloin, kun tarvitsee omaa aikaa. Matkaan voi siis toki pakata kirjan, mutta vain yhden. Kun sen on lukenut, muut matkaajat varmasti tekevät mielellään vaihtokauppoja.

Tyyny

Vaikka tyynyt eivät ole painavia, ne vievät paljon tilaa. Monet lento- ja junayhtiöt tarjoavat tyynyjä ilmaiseksi – jos eivät, niin oma takki tai muu vaatekappale ajaa samaa asiaa.

Ylimääräiset vekottimet

USB, kolme kameraa, älypuhelin, musiikkisoitin, muunnin, laturi, kannettava tietokone… Nämä kaikki ovat toki käteviä, mutta vaativat erilaisia energianlähteitä ja latureita. Sotkun vähentämiseksi yritä pärjätä vain yhdellä–kahdella yleiskäyttöisellä laturilla. Sähköhammasharjan, kirjavalon, kannettavien DVD-soittimien ja kahvinkeittimien kaltaiset välineet ovat turhia.

"Mitä jos"- ja "tätä yhtä tilaisuutta varten" -esineet

Jos mukaan pakkaa jotain "siltä varalta"-ajatuksella, siitä tulee luultavasti vain kuollutta painoa. Yhtä tilaisuutta varten ajateltu esine tuskin on vaivan arvoinen. Tämän kaltaisia tavaroita kannattaa ostaa korkeintaan paikan päältä, josta ne saa luultavasti myös halvemmalla. Sitä paitsi, kun kohteessa ostaa jo etukäteen suunniteltuja tavaroita, rahaa tuhlaa epätodennäköisemmin romuun, joka ei enää matkalta palattua vaikuta hyvältä idealta.

Asiat, joita voi ostaa kohteessa

Ellei kohde ole äärimmäisen syrjäinen, sieltä mitä todennäköisimmin löytää partavaahtoa, uudelleenkäytettäviä vesipulloja, hygieniatarvikkeita – melkeinpä mitä vain, tai ainakin kohtuullista vastaavaa. Jopa antibiootteja voi ostaa ilman reseptiä ulkomailla, ja huomattavasti halvemmalla. Lisäksi kohteessa ostosten tekeminen on hauska tapa harjoittaa kieltä ja tutustua alueeseen.

Lähde: Globotreks.com

Studio55.fi

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat