Valkoinen talo vahvistaa: Varoitus turvallisuusuhasta liittyy Venäjän kehittelemään avaruusaseeseen

Mitä ajatella varoituksesta koskien Venäjän ydinasetta? 5:52
Mitä ajatella varoituksesta koskien Venäjän ydinasetta?

"Emme puhu aseesta, jolla voidaan hyökätä ihmisiä vastaan tai aiheuttaa fyysistä tuhoa täällä maan päällä", Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusneuvoston edustaja John Kirby tähdensi.

Yhdysvaltalaispäättäjän varoitus kansallisesta turvallisuusuhasta liittyy Venäjän pyrkimyksiin kehittää satelliittien vastainen ase, vahvistaa Valkoinen talo.

Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusneuvoston edustaja John Kirby tähdensi torstaina, että kyse ei ole aktiivisesta kyvykkyydestä, jota olisi käytetty.

–  Vaikka Venäjän pyrkimykset tähän kyseiseen kyvykkyyteen liittyen ovat huolestuttavia, kenenkään turvallisuudelle ei aiheudu välitöntä uhkaa, Kirby painotti.

–  Emme puhu aseesta, jolla voidaan hyökätä ihmisiä vastaan tai aiheuttaa fyysistä tuhoa täällä maan päällä.

Edustajainhuoneen tiedustelukomitean puheenjohtaja Mike Turner antoi keskiviikkona poikkeuksellisen lausunnon vakavasta kansallisesta turvallisuusuhasta. 

Samalla hän vaati presidentti Joe Bideniä poistamaan turvallisuusluokitukset kaikelta tähän uhkaan liittyvältä tiedolta.

Päättäjät tyynnyttelivät: "Ei syytä paniikkiin"

Yhdysvaltalaismediat kertoivat jo aiemmin varoituksen liittyvän Venäjän haluun saada ydinase avaruuteen. Asiasta kertovat nimettömiin lähteisiin nojaten muun muassa uutiskanavat ABC ja NBC.

Uutiskanavien lähteiden mukaan Venäjän aikeissa ei olisi käyttää ydinasetta maassa olevia kohteita vaan mahdollisesti satelliitteja vastaan. 

NBC:n mukaan Valkoisen talon on määrä keskustella lausunnon sisällöstä kongressin kanssa torstaina. 

Puolueiden edustajat ovat tyynnytelleet tilannetta sanomalla, että vaikka salaiseksi luokiteltu tieto on merkittävä, syytä paniikkiin ei ole.

New York Times -lehden tietojen mukaan Venäjällä ei kuitenkaan vielä ole kuvailtua kyvykkyyttä avaruudessa.

Valkoisen talon kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan sanoi tiedotustilaisuudessa keskiviikkona silminnähden turhautuneena Turnerin aikaiseen ulostuloon, että neuvonpito kongressin ja tiedustelukomitean korkean johdon kanssa oli jo valmiiksi suunniteltuna torstaille. 

Kongressin jäsenet olivat saaneet tutustua ainakin osaan tiedoista etukäteen.

NBC:n mukaan tiedustelukomitean puheenjohtaja Turner palasi hiljattain kongressin valtuuskunnan vierailulta Ukrainasta.

"Yhdysvallat fantasioi"

Turvallisuusuhasta kerrotaan tilanteessa, jossa Yhdysvaltain aseapu Ukrainalle, kuten myös Israelille ja Taiwanille, on jumissa kongressissa. 

Senaatin jo hyväksymä kymmenien miljardien paketti ei edustajainhuoneen republikaanipuhemies Mike Johnsonin mukaan tule edustajainhuoneeseen äänestykseen, ellei pakettiin lisätä myös maan sisäistä rajapolitiikkaa ja siihen puuttumista.

Venäjällä Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov arvioi, että Valkoinen talo yrittää saada kongressin äänestämään määrärahalaista kaikin mahdollisin tavoin, Venäjän valtion ylläpitämä uutistoimisto TASS raportoi.

–  Se on ilmeistä. Katsotaan mihin temppuihin Valkoinen talo ryhtyy, Peskov sanoi.

Venäjän ydinvoimapoliittiseen päätöksentekoon osallistuva apulaisulkoministeri Sergei Rjabkov sanoi, että Yhdysvallat "fantasioi" ja että sen pitäisi esittää todisteita väitteistään.

Länsimaat ovat syyttäneet Venäjää harkitsemattomasta ydinaseretoriikasta, joka on kiihtynyt Venäjän hyökättyä Ukrainaan helmikuussa 2022.

Avaruuden yleissopimus, jonka osapuolia sekä Venäjä että Yhdysvallat ovat, kieltää ydinaseiden sijoittamisen avaruuteen.

Lue myös:

    Uusimmat