Venäjä aikeissa lähettää ydinaseen avaruuteen – onko uhka todellinen?

Mitä ajatella varoituksesta koskien Venäjän ydinasetta? 5:52
Mitä ajatella varoituksesta koskien Venäjän ydinasetta?

Venäjän avaruusydinaseen uhan arvioidaan olevan täysin todellinen ja täysin mahdollinen.

Yhdysvalloissa edustajainhuoneen tiedustelukomitean puheenjohtaja Mike Turner on varoitellut vakavasta kansallisesta turvallisuusuhasta, mikä liittyy Venäjän aikeisiin asettaa ydinase avaruuteen.

MTV Uutisten ulkomaantoimituksen päällikkö Mirja Kivimäki pitää avaruusydinaseen uhkaa todellisena ja täysin mahdollisena.

– Vuodesta 2014 lähtien Venäjän sotilasdoktriinissa on ollut tätä avaruusulottuvuutta Venäjän puolustuksessa. On aivan selvää, että tällaista kehittelyä tai ainakin suunnittelua varmasti on, Kivimäki sanoo Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Kivimäen mukaan avaruusydinase istuu siihen miten Venäjällä ydinaseisiin suhtaudutaan äärimmäisenä pelotteena.

– Doktriinissakin alleviivataan sitä, että se on tarkoitettu nimenomaan puolustukselliseksi ja ikään kuin vastapuolta pelottamaan, eikä niinkään aggressiivista hyökkäystä vastaan tarkoitetuksi.

Turvallisuusuhasta kerrottiin Yhdysvalloissa tilanteessa, jossa Yhdysvaltojen aseapu Ukrainalle, kuten myös Israelille ja Taiwanille on jumissa kongressissa.

Mitä varoitus merkitsee Yhdysvaltain sisäpolitiikassa? Millaisesta uhasta on kyse? Katso koko haastattelu jutun alussa olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat