Välimeren ruokavalion terveellisyydestä on löydetty jälleen uusia todisteita. Pähkinöitä, oliiviöljyä, kalaa ja tuoreita hedelmiä sekä kasviksia syövillä ihmisillä on vähemmän sydän- ja verisuonitautitapahtumia, käy ilmi New England Journal of Medicine -tiedelehden julkaisemasta laajasta espanjalaistutkimuksesta.
Suomalaisasiantuntija muistuttaa, että sydämelle ystävällisen ruokavalion noudattaminen on erittäin helppoa myös Suomessa. Itä-Suomen yliopiston kliinisen ravitsemustieteen dosentti Ursula Schwab sanoo, että oleellista on muuttaa Välimeren ruokavalion peruspilarit Suomesta helposti löytyviin ruoka-aineisiin.
– Eli korvataan Välimeren ruokavalion tuotteita sellaisilla tuotteilla, joita on Suomessa saatavilla. Jos olet käyttänyt esimerkiksi rypsiöljyä, niin sitä ei tarvitse lähteä vaihtamaan oliiviöljyyn. Olennaista on se, että käytät jotakin öljyä eli pehmeää rasvaa. Toisena esimerkkinä vaikkapa Välimeren ruokavaliossa korostuvat hedelmät ja kasvikset. Täällä meillä niiden lisäksi otetaan mukaan marjat ja juurekset.
Schwab puhuukin mielellään Itämeren ruokavaliosta.
– Itämeren ruokavaliolla on ihan vastaavanlaisia terveysvaikutteita. Itämeren ruokavaliossa on suomalaisille ja pohjoismaisille tuttuja juttuja. Siinä on tuotteita, mitä täällä kasvaa ja viljellään eli marjoja, rypsiä, ruista, kauraa, sisävesikaloja. Eli siinä on nostettu esille paikallisiakin ruokia.
Kasvispottia pitäisi paisuttaa
Schwabin mukaan suomalaisten kompastuskivenä ovat marjat, hedelmät ja kasvikset. Hänen mukaansa Välimeren maissa syödään päivittäin noin 1200 grammaa kasviksia ja hedelmiä, kun taas meillä vastaava luku on reilut 300 grammaa.
– Tavoitteena oli päivittäin vähintään 400 grammaa, että kyllä tässä suomalaisilla on petrattavaa. Välimeren maissa ei juurikaan syödä marjoja, meillä niitä on helposti saatavilla ja niiden avulla pottia olisi kyllä helppo kasvattaa.
Schwab muistuttaa, että ruokavaliota ei tarvitse laittaa kokonaan uusiksi, vaan jo pienistäkin muutoksista on hyötyä terveydelle. Vähennettävien ruoka-aineiden listalle hän nostaa kärkeen kovat rasvat eli voin sekä lihan. Etenkin punaisen lihan syöntiä suomalaisten olisi syytä vähentää.
– Välimeren ruokavaliossa suositellaan punaisen lihan nauttimista vain muutaman kerran kuukaudessa. Punaisen lihan sijasta voisi Itämeren ruokavalion mukaan nauttia kalaa ja siipikarjaa. Makkarat ja rasvaiset juustot voisi siirtää myöskin harvoin nautittavien -listalle.
Schawb muistuttaa, että kyse ei ole tähtitieteestä. Terveellisen ja sydänystävällisen ruokavalion noudattaminen on varsin helppoa.
– Kun syöt viljaa, syöt täysjyväviljaa. Muista syödä kasviksia, hedelmiä ja marjoja joka aterialla päivässä. Kun käytät rasvaa, käytä pehmeää rasvaa eli öljyä tai öljystä tehtyä margariinia. Käytä kalaa pari kertaa viikossa, muuten suosi siipikarjaa ja punaista lihaa käytät harvemmin. Valitse maitotuotteista ja juustoista vähärasvaiset vaihtoehdot niin siinähän se on.
(MTV3)
Katso Sari Korpelan juttu (Kymmenen uutiset 26.2.2013)
Sumo video id