Vakuutusyhtiö muistuttaa: Älä sorru rahaa vievään mokaan jouluostoksilla

Suomalaiset kuluttavat jouluna enemmän rahaa kuin mihin olisi varaa – Tänä jouluna riski on kohonneiden hintojen takia tavanomaistakin isompi 9:16
KATSO MYÖS: Suomalaiset kuluttavat jouluna enemmän rahaa kuin mihin olisi varaa. Tänä jouluna riski on kohonneiden hintojen takia tavanomaistakin isompi.

Jouluostoksilla kannattaa muistaa, että tuotevakuutuksen ottaminen saattaakin olla täysin turhaa.

Vuoden vilkkain myyntisesonki on meneillään, kun ihmiset ovat jouluostoksilla. Vakuutusyhtiö POP Vakuutus muistuttaa tiedotteessaan kuitenkin yhdestä rahaa vievästä mokasta, jonka shoppaillessa saattaa tehdä.

Erityisesti kodinkoneiden ja elektroniikkalaitteiden kohdalla myydään tuotteiden oheen usein tuotevakuutuksia. Tuotevakuutuksen ideana on korvata tuotteelle sattunut vahinko. Yleensä vakuutus hankitaan ja maksetaan kaupantekohetkellä, eikä sitä useinkaan saa enää jälkikäteen hankittua. Hinta riippuu tuotteesta ja siitä, millaisten vahinkojen varalle sitä vakuutetaan. Aivan suin päin vakuutusta ei kuitenkaan kannata ottaa, vaikka se voikin erityisesti kalliimman tuotteen kohdalla houkuttaa.

Vakuutusyhtiö nimittäin muistuttaa, että useimmiten voimassa oleva kotivakuutus kattaa laajasti kodin koko irtaimiston – eli vaikkapa lattialle tipahtaneen tietokoneen –, joten tuotevakuutus voi olla täysin tarpeeton rahareikä. 

– Tuotevakuutuksissa on usein ostohetkellä houkuttelevan pieneltä kuulostavat omavastuut ja laajat vakuutusehdot, mutta hinta voi sitten lopulta vuositasolla muodostua jopa isommaksi kuin kotivakuutuksen hinta, joka kattaa aina laajemmin koko kodin irtaimistoa, selittää POP Vakuutuksen vakuutuspalveluiden päällikkö Hanna Toivanen tiedotteessa.

Et voi hakea korvauksia kahdesta paikasta

Se, miten kotivakuutus kattaa koti-irtaimiston vahingot, riippuu kuitenkin siitä, minkä laajuinen turvataso omassa kotivakuutuksessa on. Tiedon löytää omista vakuutusehdoistaan, ja ennen tuotevakuutuksen ostamista onkin järkevää tarkistaa, kuuluuko kyseinen turva jo omaan kotivakuutukseen.

– Kuluttajan kannalta ongelmallinen tilanne on se, kun vakuutus otetaan. Ostaessaan kodinkonetta ostaja ei välttämättä ajattele asiaa loppuun saakka. Saattaa siis olla tilanteita, kun vakuutus otetaan puolivahingossa, kommentoi lakimies Jukka Kaakkola Kilpailu- ja kuluttajavirastosta MTV Uutisille jo vuonna 2015.

Jos ostamasi laite menee rikki ja kuuluisi niin koti- kuin tuotevakuutuksenkin korvattavaksi, on tärkeä muistaa, ettei korvausta voi hakea molemmista. Kahdesta vakuutuksesta korvauksen hakeminen voidaan katsoa vakuutuspetokseksi eli tuplavakuutuksen ottanut on maksanut toisesta vakuutuksesta turhaan. 

Milloin tuotevakuutus kannattaa?

Jos kyseessä on nimenomaan lahja toiselle, eikä hänen vakuutuksistaan tiedä, voi tuotevakuutus olla järkevääkin. Myös silloin sen ottamista on syytä harkita, jos se korvaa sellaista, mitä oma kotivakuutus ei – tai jos kotivakuutusta ei jostain syystä ole.

Toivanen muistuttaa, ettei kaiken kattavaa vakuutusta ole olemassa, ja usein katoamiset ja unohtamiset on rajattu niin koti- kuin tuotevakuutuksienkin ulkopuolelle.

Katso myös: Suomalaiset huijaavat vakuutusyhtiöitä mitä mielikuvituksellisimmilla keinoilla

Suomalaiset huijaavat vakuutusyhtiöitä mitä mielikuvituksellisimmin keinoin – yleisin vakuutuspetos kautta aikain pitää pintansa vuodesta toiseen 5:39
Yleisin vakuutuspetos kautta aikain pitää pintansa vuodesta toiseen.

Lähde: POP Vakuutus

Lue myös:

    Uusimmat