Kuka korvaa, jos liukastuu? – "Liikkumisen pitää olla turvallista säästä riippumatta"

Vakuutusyhtiö muistuttaa, ettei pihamaalla tai jalkakäytävällä liukastumisen korvausvastuussa ole juuri tulkinnanvaraa.

Tontinomistajan vastuulla on huolehtia piha-alueen ja talon edustalla kulkevan jalkakäytävän talvikunnossapidosta, muistuttaa Pohjola Vakuutus tiedotteessaan. Jos henkilön kaatuminen johtuu talvikunnossapidon laiminlyönnistä, mahdollisten liukastumisten korvausvastuussa ei katsota, kuka liukastuja on.

Kaatumisvahinkoja sattuu eniten luonnollisesti juuri talvikuukausien aikana ympäri Suomea. Juuri julkaistu väitöskirjatyö vahvistaa, että sade ja nollan ympärillä sahaavat lämpötilat lisäävät liukastumisriskiä.

– Säällä on merkittävä vaikutus liukastumisriskiin etenkin silloin, kun liukastuneita on saman päivän aikana paljon. Tyypillisimpiä säätilanteita tällaisille päiville ovat sade ja lähellä nollaa oleva lämpötila, väitöskirjatyön tehnyt Ilmatieteen laitoksen tutkija Marjo Hippi sanoo Ilmatieteenlaitoksen tiedotteessa.

Vuoden 2022 maaliskuussa nähtiin suurin kaatumistapahtumien tilastopiikki kuluneen viiden vuoden sisään, kun Pohjola Vakuutukselle tehtiin lähes 4 000 kaatumisiin liittyvää vahinkoilmoitusta. Yleisimmin tapaturmat sattuvat kotona, lenkkipolulla tai jalkakäytävällä. Myös vakuutusyhtiö Fennia on kertonut, että maaliskuussa 2022 sattui eniten kävelijöille sattuneita työmatkatapaturmia. Työmatkatapaturmista valtaosa on liukastumisia ja kompastumisia.

– Erityisesti liukkaalla kelillä ja talvikuukausina olkapäävammat korostuvat. Talviliukkailla tasapainon menetys pääsee yllättämään ja kaatumiset ovat siksikin vaarallisia, Pohjola Vakuutuksen korvauspäällikkö Sini Kujala sanoo vakuutusyhtiön tiedotteessa.

Kujala suosittelee, että talvikuukausien aikana varattaisiin riittävästi aikaa kulkemiseen ja huolehdittaisiin säähän soveltuvista jalkineista.

– Lämpötilojen sahatessa edestakaisin on suositeltavaa käyttää esimerkiksi nastakenkiä.

Katso myös: Kenkävalmistaja Vili Mattila kertoo, mitä eroa on nasta- ja kitkakengillä ja neuvoo, miten nastakengillä kuuluu kävellä. Juttu jatkuu videon alla.

Kummat ovat paremmat: nasta- vai kitkakengät? 2:03
Missä tilanteissa kannattaa valita nasta-, missä kitkakengät?

Kuka on korvausvastuussa, kun joku liukastuu?

Suomen lainsäädännön mukaan tontin omistaja on se, jonka vastuulla on huolehtia piha-alueesta, pihalle johtavan reitin sekä talon edustalla kulkevan jalkakäytävän talvikunnossapidosta. Kunta vastaa sitten kadun eli ajoväylien kunnossapidosta.

– Mikäli pihan tai jalkakäytävän talvikunnossapito on laiminlyöty, ja jalankulkija loukkaantuisi liukastumisen seurauksena, olisi korvausvastuullinen se taho, joka on vastuussa talvikunnossapidosta. Useimmissa tapauksissa se on taloyhtiö tai omakotitalon ollessa kyseessä, kiinteistön omistaja, Kujala selventää.

Kujala kertoo, että kotivakuutukseen kuuluva vastuuvakuutus kattaa tyypilliset liukastumiseen liittyvät tapaturmat ja siitä voidaan korvata muulle kuin vakuutetulle itselleen aiheutuvia vahinkoja. Koska tapaturmaa on edesauttanut talvikunnossapidon velvollisuuden laiminlyönyt taho, korvausvastuu ei katso, kuka pihalla liukastuu. Niinpä liukastunut henkilö voi hakea korvausta omasta tapaturmavakuutuksestaan tai loukastumispaikan kunnossapidosta vastaavalta taholta.

– Liukastuneen henkilön kannattaa tehdä vahinkoilmoitus aina myös omaan vakuutusyhtiöön, jotta tapaturma tulee dokumentoiduksi, Kujala vinkkaa.

Tilastollisesti liukastuminen on yksi yleisimmistä tapaturmamuodoista. Esimerkiksi jalkineiden liukuesteillä voi yrittää ennaltaekäistä kaatumisia. Helmikuussa 2022 kerroimme, että nastekenkien suosion ohella kenkien liukuesteiden eli irrotettavien nastapohjallisten myynti oli Klarnan ostotietojen mukaan kasvanut edellistalveen verrattuna huimat 210 prosenttia.

– Liikkumisen piha-alueella tai jalkakäytävällä pitää lähtökohtaisesti olla turvallista säästä riippumatta. Suomen sääoloissa tulee kuitenkin muistaa, että kulkuväylien pitäminen läpi talven sellaisessa kunnossa, ettei liukastumisia voisi tapahtua, on käytännössä mahdotonta, Kujala kertoo.

Katso myös, kuinka liukkaalla tiellä kävellään oikein

Jäiset kadut aiheuttavat liukastumisia – näin kävelet oikein liukkaalla tiellä 6:01
Näin kävelet oikein liukkaalla tiellä.

Lue myös:

    Uusimmat