”Rahanarvoista etua ei olekaan” – ylimääräisten tuotevakuutusten hyödyt usein olemattomia

Kodinkonekaupoilla saattaa törmätä ylimääräisenä kaupattavaan tuotevakuutukseen. Mikä se on ja kannattaako siitä maksaa?

Kodinkoneita ja elektroniikkaa ostaessa ostajalle saatetaan tarjota ylimääräistä tuotevakuutusta korvaamaan mahdollisia arjen vahinkotapauksia. Kannattaako erillinen vakuutus ottaa?

– Kuluttajan on syytä harkita, onko hänellä tämmöiselle vakuuttamiselle tarvetta, kommentoi lakimies Jukka Kaakkola Kilpailu- ja kuluttajavirastosta.

Moni ottaa tuotevakuutuksen turhaan  – ostoksilla kannattaa siis olla tarkkana.

– Kuluttajan kannalta ongelmallinen tilanne on se, kun vakuutus otetaan. Ostaessaan kodinkonetta ostaja ei välttämättä ajattele asiaa loppuun saakka. Saattaa siis olla tilanteita, kun vakuutus otetaan puolivahingossa, Kaakkola sanoo.

– Myöhemmin saatetaan huomata, että rahanarvoista etua ei olekaan.

Punnitse hyötyjä ja haittoja tarkkaan

Kodinkoneiden ja elektroniikan ostajalle kaupattavien tuotevakuutusten kattavuus saattaa mennä päällekkäin kotivakuutuksen kanssa.

Moni suomalainen maksaa jo vuosittain kotivakuutusta. Kattava kotivakuutuspaketti korvaa jo vaikkapa lattialle siivouksen yhteydessä pudonneen tietokoneen.


Lisäksi tuotteelle on usein myönnetty takuu, joka kattaa mahdolliset viat tai ennen aikaiset rikkoutumiset. Lakisääteinen virhevastuu kattaa puolestaan mahdolliset valmistusvirheet.

Kaakkola neuvoo harkitsemaan ylimääräistä tuotevakuutusta tilanteessa, jossa kuluttaja kokee, että riskitilanteita on paljon, eikä kotivakuutus kata niitä.

– Jos kuluttajalla on jo entuudestaan kotivakuutus, niin se kattaa jo joitakin vahinkotapauksia. Kotivakuutuksissa on erilaisia katvealueita, jotka kuluttajan on syytä selvittää, jos harkitsee tuotevakuutuksen ottamista, neuvoo Kaakkola.

Ylimääräisen tuotevakuutuksen lisäarvo tuo ostajalle lähinnä huolettomuutta, jos kotivakuutusta ei ole. Tuotevakuutus voi kattaa esimerkiksi tuotteen huollon tapauksessa, jossa tietokoneen näppäimistölle kaatuu aamukahvit tai televisio kaatuu raivokkaan siivousurakan seurauksena tai korvata vahinko kokonaan uudella tuotteella. 

Lue myös:

    Uusimmat