Vakuus maksettiin omalle tilille ja jätettiin palauttamatta – korkein oikeus pyörsi käräjäoikeuden päätöksen: Vuokranantaja ei syyllistynyt kavallukseen

Miten koronavirus on muuttanut vuokramarkkinoita? Näin vastaavat asiantuntijat 1:21
Miten koronavirus on muuttanut vuokramarkkinoita? Näin vastaavat alan ammattilaiset

Korkein oikeus katsoi, ettei vuokravakuusrahojen omalla tilillä säilyttäminen ja niiden palauttamatta jättäminen ollut kavallus. 

Vakuuden tarkoitus on toimia vuokranantajan turvana, joka kattaa maksamatta jääneet vuokrat tai asuntoon tulleet vahingot.

Jos vuokralainen täyttää kaikki vuokrasopimuksen velvoitteet, vuokranantajan tulee tilittää vuokralaiselle rahat takaisin määrättynä ajankohtana.

Korkein oikeusaste antoi kuun vaihteessa ratkaisun tapauksesta, jossa vuokralaiset olivat maksaneet vakuuden vuokranantajan henkilökohtaiselle pankkitilille.

Käräjäoikeus piti kavalluksena

Syytteen mukaan mukaan vuokranantaja käytti varat omiin menoihinsa.

Siksi vuokralaiset eivät saaneet vakuutta takaisin, vaikka olivat maksaneet vuokransa ajallaan ja pitäneet asunnon kunnossa.

Käräjäoikeus katsoi, että vuokranantaja syyllistyi kavallukseen. Vuokranantaja kuitenkin valitti päätöksestä.

Valituksen mukaan kavallus edellyttäisi, että laissa tai erillisessä sopimuksessa olisi velvoitettu, että vuokranantaja säilyttää vakuuden erillään muista varoistaan.

Huoneenvuokralaissa ei ole kuitenkaan asetettu velvollisuutta, joka edellyttäisi, että vuokranantaja pitää vakuuden erillään muista varoistaan, huomauttaa korkein oikeus ratkaisussaan.

Kun varat siirrettiin vuokranantajan tilille, niistä tuli tilinhaltijan omaisuutta.

Tämän vuoksi esinekavalluksen tunnusmerkistö ei täyttynyt.

Korkein oikeus hylkäsi kavallussyytteen

Korkein oikeus katsoi, että yksin tilitysvelvollisuuden laiminlyömistä ei ole tarkoitettu säätää rangaistavaksi.

Korkeimman oikeuden mukaan kavallus edellyttäisi, että vuokranantaja olisi käyttänyt rahoja oikeudettomasti.

Korkeimman oikeuden mukaan pelkkä vakuuden palauttamatta jättäminen ei ollut riittävä osoitus rahojen oikeudettomasta käytöstä.

Siksi korkein oikeus hylkäsi kavallussyytteen.

Vaikka rikoksen tunnusmerkistö ei täyttyisi, vuokralaiset voivat kuitenkin periä vakuusrahoja takaisin panemalla vireille vakuuden palauttamiskanteen käräjäoikeuteen.

Vuokralaisella on myös mahdollisuus hakea kuluttajariitalautakunnalta ratkaisusuositusta siitä, onko vakuuden pidättämisen peruste ja määrä oikea.

Vuokralaiselle tulee toimittaa kirjallinen erittely

Suomen Vuokranantajat muistuttaa, että vuokranantajan on ilmoitettava vakuuden pidättämisestä ja sen syystä vuokralaiselle kirjallisesti.

Vuokralaiselle tulee toimittaa myös kirjallinen erittely syntyneistä kustannuksista sekä mahdollisuuksien mukaan kopiot laskuista ja kuiteista.

Lue myös:

    Uusimmat