Vakavien loukkaantumisten vainoama Ilves-tähti epätietoisena uran jatkumisesta – karmiva vamma synkisti jälleen: "Sunnuntaina oli aikamoinen shokki"

2:52
Useista vammoista kärsineen Janne Sakselan ura koki jälleen takaiskun, kun ottelussa HJK:ta vastaan murtui nilkka ja pohjeluu – edessä on jälleen pitkä kuntoutus

Syyskuun 13. päivä oli Ilveksen oikean laidan tähtipelaajalle Janne Sakselalle, 27, lohduton. Loukkaantumisten vainoama Saksela mursi ottelussa HJK:ta vastaan pohjeluunsa sekä nilkkansa useasta kohdasta.  

Saksela ei asettautunut tiistaina leikkauspöydälle ensimmäistä kertaa: eturistisiteen raskas kuntoutusprosessi on tullut tutuksi jo kolmesti.

– Sunnuntaina oli aikamoinen shokki. Paineltiin sairaalaan ja yritettiin vain saada kipua pois. Mieli on ollut matalalla ja turhautunut. Aina kun on tuntunut, että nyt menee vähän paremmin, uusi takaisku on tullut. Oikeastaan suurin osa urasta on ollut sellaista, turhautunut Saksela kertoi MTV Urheilulle.

Vuonna 2017 Saksela edusti Hollannin pääsarjassa Sparta Rotterdamia, kun hänen oikean polvensa eturistiside pamahti kauden ensimmäisessä harjoitusottelussa. Kuntoutus otti kymmenen kuukautta.

– Henkisesti se (kuntouttaminen) on raskasta ja tuntuu, että mitä enemmän niitä tulee, se käy yhä raskaammaksi. Tietyllä tavalla siinä menee sellaiseen moodiin, jossa vain keskityt kuntouttamaan ja yrität sulkea kaiken muun pois.

– Se käy aikalailla päälle, kun on joka päivä kuntosalilla tai vesijuoksemassa, vaikka haluaisi olla futaamassa. Puolet urastani on ollut sitä, Saksela toteaa.

Helsinkiläisessä SAPA:ssa, HJK:ssa ja PK-35:ssa lajioppinsa saanut Saksela oli pelikuntoon palattuaan nostamassa maan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle pudonnutta seuraa takaisin Hollannin pääsarjaan. Elokuussa 2019 tie vei Ilvekseen.

Saksela ehti pelata uudessa seurassaan kahdessa ottelussa, kun vasen polvi petti IFK Mariehamnia vastaan. Vakava loukkaantuminen oli tuolloin jo kolmas muutaman vuoden sisään, sillä Hollannissa tulleen tällin lisäksi Saksela kärsi helmikuussa 2019 takareisivamman.

27-vuotias pelaaja on uransa parhaassa peli-iässä. Alakuloinen Saksela myöntää vasemman polven kipujen häirinneen kuluvankin kauden aikana, pelaamisesta ja harjoittelusta on ollut vaikea nauttia. Historia ja nykyhetki ovat laittaneet miettimään koko uran jatkamisen mielekkyyttä.

– Harjoituksissa on usein vain odottanut, että pääsee laittamaan polveen kylmää. Sitten tuli pieni tauko ja polvi tuntui hyvältä. Sanoin sunnuntaina puoliajalla Väyrysen Timille (HJK:n hyökkääjä), että on tämä futis hauskaakin, kun ei kerrankin satu mihinkään.

– Kyllähän se (uran mahdollinen päättyminen) pyörii mielessä. Olen yrittänyt, etten pohtisi seuraavien viikkojen ajan muuta kuin leikkauksesta toipumista. Tankki on aika tyhjä näihin kuntoutuksiin, vaikka tämähän ei mikään uran päättävä vamma ole, Saksela pohtii.

Toisen jakson puolivälissä oikea jalka tarrasi kaksinkamppailutilanteessa nurmeen, nilkka vääntyi karmivaan asentoon Sakselan kaatuessa sen päälle. Molempien joukkueiden pelaajat viittoivat välittömästi apua kentän laidalta.

Edessä on jälleen yksi uusi kuntouminen – tällä kertaa arviolta puolen vuoden mittainen.

Markku Kanerva kutsui kahdeksan maaottelua urallaan pelanneen Sakselan Huuhkajien ryhmään Kansojen liigassa vuonna 2018.

– Olen saanut urallani paljon. Vähän tietysti on hampaankolossa, koska aina sitä jossittelee, mitä olisi voinut tulla, jos olisi pysynyt paremmin kunnossa. Pelasin neljä vuotta sitten Ratinassa Kroatiaa vastaan MM-karsintaottelussa. Seuraavana päivänä lähdin tekemään sopimusta Hollantiin. Nyt samalla stadionilla tapahtui tämä.  

– Näitä on ollut tietysti niin monta, että ei edes – miten sen sanoisi – jaksa olla henkisesti niin rikki. Henkistä prosessia ei vain jaksa enää käydä läpi. Tilanne vain on se mikä se on.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja