Vakavasti sairas Riikka meni tolaltaan kansaneläkkeiden maksun loppumisesta: "Ei ole vaihtoehtoa kuin muuttaa takaisin Suomeen"

Kansaneläkkeiden maksaminen ulkomaille loppuu – näin radikaalisti se vaikuttaa Espanjassa asuvan Riikan elämään 2:19
Katso video: Riikka ei voi ymmärtää hallituksen ratkaisua.

Hallitus on päättänyt lopettaa kansaneläkkeiden maksamisen ulkomaille. Riikka Pulliainen on yksi heistä, joiden elämä tulee kääntymään päälaelleen, päätöksen astuessa voimaan.

Valtionvarainministeri Riikka Purra kertoi viime keskiviikkona, että hallitus lopettaa kansaneläkkeiden maksun ulkomailla asuville. 

Sopeutuksella haetaan hallituksen mukaan noin 38 miljoonan euron vuosittaisia säästöjä. 

Kansaneläke on etuus, jolla on tarkoitus turvata Suomen sosiaaliturvaan kuuluvien perustoimeentuloa.

 Jos työeläkkeesi on pieni tai et saa sitä ollenkaan, voit saada kansaneläkettä. 

Muutoksen odotetaan tulevan virallisesti voimaan vuoden vaihteessa. Ratkaisuun liittyvät yksityiskohdat ovat vielä valmistelussa sosiaali- ja terveysministeriössä.

Kansaneläkettä maksetaan ulkomailla noin 25 000 henkilölle.

Valtaosa näistä henkilöistä asuu Ruotsissa, mutta myös Espanjan auringon alla asuu monia, joihin tämä ratkaisu vaikuttaa negatiivisesti.

Riikka Pulliainen, 48, on asunut nyt kaksi ja puoli vuotta Fuengirolassa. Hän muutti miehensä kanssa etelään terveydellisten syiden vuoksi.

– Minulla on todella paha reuma ja Suomessa en päässyt talvella liikkumaan mihinkään lumisen alustan vuoksi, Pulliainen selventää.

– Oli pitkään harkittu päätös muuttaa tänne. Elämänlaatu on itselläni parantunut merkittävästi täällä lämpimässä ja suolaisessa ilmastossa, hän jatkaa.

Voimaan astuessaan hallituksen päätös vaarantaisi työkyvyttömyyseläkkeellä olevan Pulliaisen terveyden.

– Ei meillä olisi taloudellisesti muuta vaihtoehtoa kuin muuttaa takaisin Suomeen. Puolet minun eläkkeestäni lähtisi kokonaan pois.

Yllä olevalla videolla Pulliainen kertoo suoraan, millaiset terveiset hän haluaa hallitukselle lähettää.

Lue myös:

    Uusimmat