Vakava aivosairaus tuhoaa toimintakyvyn – hoitoon kaivataan lisää resursseja

MS-liitto vetoaa päättäjiin, jotta MS-taudin alkuvaiheen seurantaa ja hoitoa tehostettaisiin.

MS-tauti on nuorten aikuisten yleisin vakava neurologinen sairaus. Kyseessä on tulehdus aivoissa, joka etenee ajan myötä heikentäen toimintakykyä pysyvästi:

• Enintään viisi vuotta MS-tautia sairastaneista potilaista 51 % liikkuu ongelmitta. [i]

• Vastaava luku yli 10 vuotta sairastaneiden keskuudessa on 22 %, eli merkittävästi alhaisempi. [ii]

MS-taudin etenemistä on uusimpien Käypä hoito –suositusten mukaan seurattava aktiivisesti.[iii] Tutkimustulokset kertovat, että lähes joka viides MS-tautia sairastava ei ole käynyt lääkärissä pahenemisvaiheen yhteydessä. [iv]

MS-liitto vetoaa päättäjiin, että MS-taudin kriittistä alkuvaiheen seurantaa tehostettaisiin ja siihen kohdistettaisiin riittävästi resursseja, jotta MS-potilaat pysyisivät työ- ja toimintakykyisinä mahdollisimman pitkään.

Suomessa on noin 7 000 MS-tautia sairastavaa henkilöä. MS on etenevä neurologinen sairaus, jonka kulku on yksilöllinen, vaihteleva ja vaikeasti ennustettava. MS todetaan tavallisesti 20–40 vuoden iässä.

[i] Tutkimuksen toteutti Kaufmann Agency Oy MS-liiton ja Biogen Idec Finland Oy:n toimesta 25.9.-31.10. Tutkimukseen vastasi 502 MS-tautia sairastavaa potilasta.
[ii] Tutkimuksen toteutti Kaufmann Agency Oy MS-liiton ja Biogen Idec Finland Oy:n toimesta 25.9.-31.10. Tutkimukseen vastasi 502 MS-tautia sairastavaa potilasta.
[iii]MS-taudin Käypä hoito –suositus (01/2013): http://www.terveyskirjasto.fi/xmedia/hoi/hoi36070.pdf
[iv] Tutkimuksen toteutti Kaufmann Agency Oy MS-liiton ja Biogen Idec Finland Oy:n toimesta 25.9.-31.10. Tutkimukseen vastasi 502 MS-tautia sairastavaa potilasta.
CO-FI-0047

Lähde Deski.fi

Lue myös:

    Uusimmat