Väite: Saunan uudistaminen auttaisi suomalaisten alemmuuskompleksiin

Suomalaiselle saunalle kaivataan sisustusarkkitehti Marko Paanasen mukaan uudistamista.

Sauna from Finland ry käsittelee kevään aikana suomalaisen saunan uudistumista. Esimerkiksi sisustusarkkitehti Marko Paananen esittelee Sauna from Finland ry:n kevätkokouksessa näkemyksiään siitä, miksi suomalainen sauna ei uudistu.

– Suomessa on paljon hienoja asioita, joista voi olla ylpeä. Yksi niistä on sauna, kiittelee Paananen.

Paanasen mukaan erityisen vahvaa suomalaisessa saunassa on sauna-sana, konseptin laaja levinneisyys koko kansan parissa, ajallisesti pitkä historia sekä wellness-ajattelu, joka on maailmallakin kovassa boomissa.

– Jotta pääsisimme eroon turhista alemmuuskomplekseista, meidän tulisi aloittaa asioista, jotka oikeasti tunnemme ja joissa meillä on etumatkaa, kuvailee Marko Paananen.

Paanasen mukaan voitaisiin esimerkiksi luoda jonkinlainen sauna-luokitus, joka kattaisi vaikkapa saunan materiaalit, niiden työstön, ilmanvaihdon ja energiankulutuksen. Näiden kautta voitaisiin luokitella esimerkiksi A1-luokan sauna. Luokitusten myötä vertailtavuus paranisi ja kuluttajat tietäisivät mitä kyseinen sauna tai saunatuote pitää sisällään.

– Saunasta puuttuvat tunnusmerkit, jotka yleensä löytyvät asioista, jotka ovat olleet tietyn ihmisryhmän elämässä ja kulttuurissa pitkään. Saunasta puuttuu saunakulttuurin hienostuneisuus ja vivahteikkuus, kritisoi Paananen.

– Miten me suomalaiset puhumme saunasta ja millä sanastolla? Kun italialaisille annettiin maitoa, suolaa ja luola – syntyi parmesaani-juusto, eikä varmastikaan hirveän paljon pidemmässä ajassa kuin meillä on ollut sauna. Mokomassa juustossa on vivahteikkuutta ja raja-arvoja ja vaikka mitä luokituksia. Mitä on saunassa, kysyy Marko Paananen.

Lue myös:

AVA / Siiri L'Ecuyer

Kuva: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja