Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Suomalaisessa ruoassa on yksi selvä myyntivaltti – positiivinen yllätys turisteille

10:14Matkailua makujen perässä – mitä Suomen kesä tarjoaa lautaselle?Videolla suomalaisesta ruokakulttuurista keskustelemassa Suoma ry:n puheenjohtaja Susanne Rasmus ja Haaga-Helia-ammattikorkeakoulun matkailuliiketoiminnan johtaja Opri Laamanen.
Julkaistu 01.06.2025 17:32
Toimittajan kuva

Wenla Wallin

Kotimaan matkailun trendeissä näkyy kiinnostus suomalaiseen ruokakulttuuriin. 

Lähes 70 prosenttia suomalaisista aikoo tänä kesänä lomailla Suomessa, ilmenee Suomen Matkailuorganisaatioiden yhdistyksen Suoma ry:n teettämästä kyselytutkimuksesta. Kotimaan matkailu kiinnostaa, ja vastaajista yli 40 prosenttia aikoo vierailla vähintään kahdessa kohteessa. 

Suoma ry teettää kyselytutkimuksen vuosittain. Tänä vuonna nousevia trendejä ovat olleet lähimatkailu, kaupunki- ja ruokakohteet sekä ravintolat.  

– Tämä on ollut tosi selkeä muutos, ja tosi ilahduttava asia, koska se [ruoka] on niin tärkeä osa matkailua, sanoo Suoma ry:n puheenjohtaja Susanne Rasmus. 

Rasmus sanoo suomalaisten ruokakohteiden olevan monipuolisia. 

– On kartanoita, ruukkeja, viinitiloja, ihania kesäkahviloita. 

Lue myös:

Suomalainen mustikkaherkku pääsi tärkeälle listalle

Puhtaat raaka-aineet myyntivaltti

Haaga-Helia-ammattikorkeakoulun matkailu- ja palveluliiketoiminnan johtaja ja ruokamatkailuasiantuntija Opri Laamanen sanoo Suomen olevan vielä melko tuntematon ruokakohde. Laamasen mukaan moni ajattelee, että Suomessa ei ole ruokakulttuuria, mikä ei kuitenkaan hänen mielestään pidä paikkaansa. 

– Se näyttäytyy sellaisena idän ja lännen kohtaamispisteenä. Neljä vuodenaikaa muokkaavat Suomen ruokakulttuuria aika vahvasti, Laamanen sanoo. 

Kansainvälisesti Suomi ruokamaana kiinnostaa. Laamanen sanoo Suomen ruokakulttuurin olevan monelle matkailijalle positiivinen yllätys. 

– Meillä on paljon annettavaa. Meidät erottaa muista asenne ruokaa ja ruokamatkailua kohtaan. 

Laamanen sanoo esimerkiksi ranskalaisten ja italialaisten olevan hyvin ylpeitä ruokakulttuuristaan, ja tätä samaa asennetta tulisi opetella myös Suomessa. 

– Meidän ruokamme maku on tosi hyvä, ja se liittyy siihen, että meillä on tosi puhtaat raaka-aineet ja puhdasta vettä. 

Laamanen korostaa myös vieraanvaraisuuden merkitystä osana ruokakulttuuriamme.

Lue myös: Helsingin paraatipaikalla on 50-vuotias torikahvila – hittituote hurmaa yksinkertaisuudellaan: "Kanelia, sokeria, voita"

Yksinkertaisuus, aitous ja miljöö

Rasmus sanoo suomalaisten arvostavan yksinkertaisuutta, mutta myös miljööllä on merkitystä, kun haetaan ruokaelämyksiä. 

– Aidot paikalliset tuotteet ja ravintolat nousevat. Halutaan aitoutta ja päästä sisään kulttuuriin ruoan kautta sisälle.

Minne asiantuntijat veisivät turistin syömään Suomessa? Miten suomalaista ruokakulttuuria edistetään käytännössä? Katso koko keskustelu yllä olevalta videolta. 

Lue myös: Suomessa keksittiin täysin uudenlainen pekoni

Juttua muokattu 3.6. klo 10.20: Korjattu Opri Laamasen titteli matkailuliiketoiminnan johtajasta matkailu- ja palveluliiketoiminnan lehtoriksi ja ruokamatkailuasiantuntijaksi. 

Lisää aiheesta:

Elokuussa moni vielä lomailee: Millä Suomi voi erottua matkailun saralla?Laulaako KAJ myös suomalaisen saunan maailmankartalle? "Uskon, että lisää kiinnostusta"Asia, jota et ehkä ole tullut ajatelleeksi sushista – ruokakulttuurin professori kertoo, mitä on nykypäivän "suomalainen ruoka"Food Camp perustaa Suomeen ainutlaatuisen ruokaverkoston – yksinkertainen idea voi mullistaa tulevaisuuden syömisen: "Suomessa on aivan hirveän iso tarve sille"Suomen vetonauloina luonto ja turvallisuus – matkailun kasvu jatkui nousujohteisena vuonna 2018”Suomi on liian kallis maa matkustaa” – turisteja vetää eksotiikka, mutta suomalainen ei näe kotimaataan tyyriyden takia
RuokaRuokamatkailuMatkailuHuomenta SuomiMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 17:02
    Kasvikset

    Halpaa sesonkikasvista myydään nyt huimat määrät – sopii jopa pastaan!

  • 11:26
    Ravintolat

    Kozeen Shiwan haastettiin oikeuteen – näin hän vastaa syytöksiin

  • 09:31
    Arkiruoka

    Vappu Pimiän superhelppo arkiruoka on hitti: Kanapullat alle puolessa tunnissa!

  • 08:22
    Kasvikset

    Aivan lyömätön kaaliruoka: Superherkku voi auttaa jopa laihtumaan

  • Eilen17:45
    Halloween

    Halloween-juhlien hurjat tarjoilut: Neljä helppoa ohjetta