Mainos

Väite: Pohjois-Korealla 130 000 euron edestä maksamattomia parkkisakkoja New Yorkissa

Samalla kun Pohjois-Korea käyttää huimia summia rahaa ydinaseohjelmaansa, ovat parkkisakot jääneet jo pidemmän aikaa maksamatta. Pohjois-Korean edustajan mukaan kyseessä on virhe.

I-Teamin tekemän selvityksen mukaan Pohjois-Korean Yhdistyneiden kansakuntien diplomaattinen edustusto on jättänyt yli 1 300 parkkisakkoa maksamatta New Yorkissa. Maksamattomia sakkoja on kerääntynyt jo 1990-luvulta lähtien, ja tänä vuonna kokonaisvelka on kohonnut jo yli 156 000 dollarin eli yli 130 000 euron.

Pohjois-Korean diplomaattisen edustuston sivustolla ilmoitettu sähköposti ei toiminut, mutta I-Team onnistui tavoittamaan Pohjois-Korean YK:n edustuston ministerin Jong Jon kommentoimaan asiaa.

Ministeri kertoi, että kyseessä on pakko olla virhe, sillä New Yorkin kaupungilla on oikeus evätä diplomaattien pysäköintioikeudet, jos kulkuneuvoilla on liikaa maksamattomia sakkoja.

– Se ei ole totta, se on valetta. Aina kun saamme sakon, maksamme sen. Koska, kuten tiedätte, jos meillä on kolme sakkoa, kaupunki ei mahdollista luvan uudistamista, Jong Jo kertoo.

Vuonna 2002 New Yorkin kaupunki ja Yhdysvaltojen ulkoministeriö ovat tosiaan tehneet sopimuksen, jonka mukaan kaupungilla on oikeus evätä diplomaattien erikoispysäköintioikeus, jos kulkuneuvolle on kerääntynyt kolme tai useampi maksamaton sakko. Suurin osa Pohjois-Korean parkkisakkoveloista onkin tullut jo ennen vuotta 2002, jolloin maksujen maksamatta jättämisestä selvisi hyvin vähäisillä seurauksilla.

Sakot täytyy maksaa

I-Teamin selvityksessä kävi ilmi, että muidenkin maiden delegaatiot ovat jättäneet parkkisakkoja maksamatta 90-luvulta lähtien. Maksamattomien sakkojen yhteissumma on kohonnut jo 16 miljoonaan dollariin eli reiluun 13 miljoonaan euroon.

Suuria maksamattomia summia löytyy Pohjois-Korean lisäksi Syyrialta (n. 304 000 euroa), Kiinalta (n. 335 000 euroa), Iranilta (n. 155 000 euroa) ja Venäjältä (n. 87 500 euroa).

Vuonna 2002 tehdyn säädöksen jälkeen diplomaattien pysäköintirikkomukset ovat vähentyneet huomattavasti. Ennen vuotta 2002 rikkeitä tehtiin miljoonien edestä, kun viimeisen 15 vuoden aikana maksuja on kertynyt diplomaateilta yhteensä vain noin 570 000 euron edestä. Ennen vuotta 2002 tehdyt rikkomukset eivät ole kuitenkaan anteeksi annettuja, ja delegaatioiden tulee maksaa velkansa.

Ulkoministeriön edustaja kertoo, että presidentti Donald Trumpin hallinto ottaa diplomaattien pysäköintioikeuksien väärinkäytöt ja ongelman hyvin vakavasti, ja kannattaa sääntöjen ja niihin liittyvien seurauksien toteutumista. Kuitenkin edustajan mukaan on tärkeää, että poliisit kohtelevat ulkomaalaisia diplomaatteja henkilökuntineen kunnioituksella, sillä kohtelulla voi olla vaikutuksia Yhdysvaltojen diplomaattien kohteluun ulkomailla.

Lähde: NBC New York

***

0:41

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.