Vaikea nukahtaa? Näin saat helpommin unen päästä kiinni!

Nukahtamisvaikeuksiin ei kannata ensimmäisenä ottaa lääkettä, sillä niistä kehittyy helposti tapa. Opettele sen sijaan luottamaan rutiineihin ja rentoutumaan.

Kun nukahtamisesta tulee vaikeaa, saatat jo etukäteen pelätä nukkumaan menoa ja ennen kuin huomaatkaan, on noidankehä valmis. Kokeile näitä vinkkejä ennen nukkumaan menoa.

1. Rauhoita iltasi

Pyri rauhoittamaan hetket ennen nukkumaan menoa, äläkä vietä aikaa tietokoneen tai television ääressä. Himmennä valoja ja rentoudu – esimerkiksi lueskelu on hyvää iltapuuhaa.

2. Ongelmana alkoholi

Moni käyttää hyvänyönmyssyä Nukkumatin apurina, mutta todellisuudessa se heikentää unen laatua, jolloin olet väsyneempi herättyäsi. Mikäli viinaksia tulee lipiteltyä enemmänkin, jää aktiivinen REM-uni saavuttamatta. Nauti ennemmin lasillinen lämmintä maitoa tai vaikkapa kupillinen kamomillateetä.

3. Petaa sänkysi päivän ajaksi

Äitisi oli jälleen kerran oikeassa – sänkyä ei saa jättää petaamatta päivän ajaksi. Raikkaat, puhtaat ja siistit vuodevaatteet ovat tärkeässä osassa, kun yrität saada unta. Jos petaat sänkysi, pysyvät lakanat viileämpinä.

4. Luota rutiineihin

Tee nukkumaanmenosta tiukasti rutiineihin sidottu juttu: Mene ensin vaikkapa suihkuun, pue yöpuku päällesi ja mene sänkyyn lueskelemaan. Kehosi on kuin lapsi, joka tottuu rutiineihin ja oppii tunnistamaan, milloin on aika mennä nukkumaan ja siten myös nukahtaminen helpottuu.

5. Luota taustamusiikkiin

Kuuluuko makuuhuoneeseesi melua? Jo pienikin taustahäly voi vaikuttaa unen laatuun. Kokeile rentoutuskasetin tai muun rauhoittavan äänitteen kuuntelua ennen nukahtamista. Esimerkiksi soittimesta tuleva aaltojen pauhu on tasainen, rauhoittava ääni, joka peittää alleen taustahälinää.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja