Vaihtoehtohoitoja vaihdevuosiin? Tutkija kehottaa varovaisuuteen

Vaihdevuosien hoitoon tarkoitetut vaihtoehtolääkkeiden hyödyt ovat harvoin potentiaalisia haittoja suuremmat.

Vaihdevuosioireisiin on tarjolla monenkirjavia hoitoja. Toiset tahot suosittelevat monivitamiineja, toiset luonnonlääkkeitä tai ruokavalioita.

Tutkimusjohtaja ja lääketieteen tohtori Riitta Luoto UKK-instituutista sanoo, että erilaisten hoitojen kokeileminen on ymmärrettävää, sillä vaihdevuosissa on kysymys jopa vuosia kestävästä ongelmasta.

– Perinteisesti naiset ovat hyvin innokkaita kokeilemaan erilaisia vaihtoehtohoitoja ja semmoisiakin, joista ei tiedetä olevan mitään hyötyä.

Luodon mukaan noin 60–70 prosenttia vaihdevuosi-ikäryhmään kuuluvista naisista on vähintään kokeillut jotakin niin sanottua vaihtoehtohoitoa vaihdevuosioireiden helpottamiseksi.

"Olisin varovainen"

Jotkin luonnonmukaisina kaupattavat valmisteet eivät kuitenkaan ole täysin vaarattomia. Vaikka Suomessa aineiden ja valmisteiden myyntiä seurataan ja rajoitetaan jossain määrin, voi esimerkiksi internetistä tilatuissa tuotteissa olla riskejä.

– Olisin varovainen, koska joissakin tuotteissa saattaa olla yllättäviä haittoja, kuten maksavaurioita aiheuttavia osia, Luoto sanoo.

Vaikka esimerkiksi luontaistuotteiden ja rohdosvalmisteiden haittavaikutukset ovat harvinaisia, ei niistä Luodon mukaan välttämättä ole sen suurempaa etua vaihdevuosioireiden lievittämisessä.

– Tutkimukset näyttävät, että niissä on kyllä aika pieni hyöty suhteessa potentiaaliseen haittaan.

Kuva: All Over Press

Lue myös:

    Uusimmat