Vähennä migreenikohtauksia – vältä laukaisevia tekijöitä

Migreeni johtuu eri ihmisillä eri syistä. Tunnistamalla laukaisevat tekijät ja välttämällä niitä, selviät vähemmillä kohtauksilla.

Migreeni on yksilöllistä, osalla se hoituu helposti särkylääkkeillä, toiset tarvitsevat voimakkaampia lääkkeitä tai jopa estohoitoa.

Laukaisevien tekijöiden tunnistaminen on tärkeää, näin voit jo etukäteen välttää kohtaukset. Hankalaksi asian tekee se, että laukaisevatkin tekijät voivat muuttua. Joku kerta kohtauksen laukaisee esimerkiksi jokin tietty ruoka, toisella kerralla samainen ruoka ei vaikuta mitenkään.

Hallittavissa olevaa migreeniä voi hoitaa myös kotikonstein. Tunnista ensin omat laukaisevat tekijäsi. Toisille se on helppoa ja he tietävät tarkasti mikä migreenin laukaisee, toisille se ei selviä tarkasti koskaan.

Elämänrytmi säännölliseksi

Laukaisevia tekijöitä on monia ja ne ovat yksilöllisiä. Kirkkaat valot, voimakkaat tuoksut, kuuma, kylmä, voimakkaat mausteet, jotkin ruuat ja juomat, stressi, lihasjännitys. Lista on pitkä. Välttämällä itsellesi herkkiä asioita, voit välttyä ainakin osasta migreenikohtauksia.

Myös stressin minimoiminen auttaa hallitsemaan migreeniä. Useilla särky iskee kun stressi laukeaa, toisilla taas itse stressi laukaisee säryn.

Säännöllinen elämä helpottaa oloa. Liiallinen valvominen tai pitkään nukkuminen vapaapäivänä saattavat kostautua. Noudata siis säännöllistä vuorokausirytmiä. Nauti ateriat säännöllisin väliajoin, näin verensokeri pysyy tasaisena.

Lihasjännitys esimerkiksi yksipuolisesta työstä voi johtaa migreenikohtausten tihenemiseen. Laukaise jännitys sopivalla liikunnalla ja pidä lihaksisto kunnossa. Pidä kuitenkin liikunta tasaisena, älä rasita itseäsi liikaa.

Helpotusta hiljaisuudesta

Yksinkertaisilla keinoilla voit välttää migreeniä. Välttele kirkkaita, välkkyviä ja lepattavia valoja. Vesi ja hanki lisäävät auringon välkettä, pidä siis aurinkolasit päässä. Jos taas kovat äänet kiusaavat, turvaudu korvatulppiin. Hajuille herkät voivat rajoittaa vain omaa tuoksujen käyttöä, vieraisiin ihmisiin ei voi vaikuttaa. Jos vierustoveri on teatterissa sonnustautunut voimakkailla tuoksuilla, helpointa on poistua paikalta vähin äänin.

Jos kylmä laukaisee, pukeudu lämpimästi talvella. Suojaa erityisesti pää, niska ja hartiat. Kuumalla taas huolehdi nestetasapainosta. Jos haluat kuitenkin esimerkiksi saunoa, voit valmistautua kuumaan käärimällä kylmän pyyhkeen pään ympärille ja laittamalla saunassa jalat vatiin missä on kylmää vettä.

Kun oireet ovat jo iskeneet ja särkylääkkeet nautittu, helpota oloa viileässä, pimeässä ja hiljaisessa ympäristössä. Lepää ja laita kylmä kääre otsalle.

Lähteet: Käypä hoito -suositus, Suomen migreeniyhdistys ry, Duodecim

Lue myös:

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat