Vähävaraisten perheiden hätä: Maskien hankinta voi olla mahdotonta – "Kun säästetään jo vaatteista ja ruoasta, en näe, mistä voi vielä nipistää maskeihin"

4:43
Korona ajoi runsaasti uusia perheitä ja jopa 100 000 lasta lisää köyhyyteen – katso Hope ry:n haastattelu vähävaraisten perheiden vaikeasta tilanteesta koronan aikana

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL aikoo ottaa käyttöön kasvomaskisuosituksen, joka tullee voimaan ensi viikolla. Kasvomaskien kustannukset nostavat huolta vähävaraisissa perheissä.

Suurimmillaan lisäkustannus voi olla jopa parisataa euroa kuukaudessa riippuen siitä, miten paljon perhe käy kaupassa, käyttää julkista liikennettä ja minkähintaista suojainta käytetään.

Hope-yhdistyksen toiminnanjohtaja Eveliina Hostila sanoo, että vähävaraisten perheiden kohdalla tässä on kyse suurista summista.

– Se on jopa mahdoton hankinta. Kun säästetään jo vaatteista, lasten harrastuksista ja ruoasta, niin en oikein näe mistä voi vielä nipistää, että maskit saadaan hankittua, Hostila sanoo.

Hostilan mukaan huolta perheillä varmasti on. Hätä voi iskeä päälle, jos tulee tunne, ettei pysty suojella lapsiaan.

"Tämä on valtion ja kuntien päässä oleva asia"

Hän toivoo, ettei lapsiperheiden auttaminen jää järjestöjen käsiin.

– Toivon todella, ettei tarvitse [jakaa maskeja]. Tämä on kuitenkin kansanterveyteen liittyvä asia, joten silloin näen, että sen täytyy olla valtion ja kunnan päässä oleva asia, että jokainen pystyy tämän laittaa käytäntöön.

Hostila pohtii myös koulujen mahdollisuutta maskien jakamiseen.

Toistaiseksi ei ole vielä tiedossa, tukisiko julkinen sektori perheitä maskien hankkimisessa, jos maskisuositus tulee voimaan.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sdp) sanoi keskiviikkona MTV:n Seitsemän uutisissa, että maskien kustannukset pienituloisille otetaan huomioon ohjeistusta laatiessa.

Hän ei ottanut kuitenkaan vielä kantaa, aikooko valtio osallistua kustannuksiin.

Korona ajoi runsaasti uusia perheitä ja jopa 100 000 lasta lisää köyhyyteen – katso Hope ry:n haastattelu vähävaraisten perheiden vaikeasta tilanteesta koronan aikana MTV Livestä artikkelin alusta.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja