Väestötietoviranomainen ihmettelee, miksi luottoa voi saada pelkällä henkilötunnuksella: "Tämmöisestä vanhasta huonosta käytännöstä pitäisi päästä eroon"

Henkilötunnuksen muuttamista helpotetaan, mutta onko se pelastus? Ei ole, sanoo asiantuntija 5:57
Digi- ja väestötietoviraston palveluosaston ylijohtaja Timo Salovaara kertoi MTV Uutiset Livelle, mitä henkilötunnuksen vaihtaminen käytännössä tarkoittaa.

Henkilötunnuksen vaihtamisesta tulee nykyistä helpompaa, ja pankkitunnistautumisesta halutaan normi. Digi- ja väestötietovirastossa linjausta pidetään hyvänä.

Digi- ja väestötietoviraston palveluosaston ylijohtaja Timo Salovaara pitää niin sanottua vahvaa tunnistautumista parhaana tapana estää identiteettivarkauksia ja siihen liittyviä väärinkäytöksiä.

– Tehokkain keino estää tietomurtojen haittavaikutuksia olisi ehkäistä ennalta identiteettivarkauksien onnistumista. Verkkokaupoissa ja muussa sähköisessä asioinnissa edellytettäisiin vahvaa henkilön tunnistusta, käytännössä pankkitunnistuksella ja mobiilivarmenteella.

Myös uusia vahvan tunnistuksen teknologioita on kaiken aikaa kehitteillä. 

– Meillä on olemassa aika hyvät keinot henkilön tunnistamiseen. Nykymaailmassa ei enää pitäisi käyttää henkilötunnusta tunnistamiseen: jos siis osaan kertoa henkilötunnuksen, se muka todistaisi, että olen se henkilö, johon henkilötunnus liittyy. Tämmöisestä vanhasta huonosta käytännöstä pitäisi päästä eroon. 

Hallitus linjasikin torstaina, että pelkällä henkilötunnuksella ei pysty enää tulevaisuudessa tekemään ostoksia luotolle.

Henkilötunnuksia vaihdetaan jo nyt 

Henkilötunnuksen vaihtaminen ei ole teknisesti mikään erityinen koitos väestötietoviranomaiselle, sillä henkilötunnuksia uudistetaan esimerkiksi kansalaisen juridisen sukupuolen muuttumisen yhteydessä toistasataa vuodessa.

Palveluosaston ylijohtaja Timo Salovaara uskoo, että uuden henkilötunnuksen käyttöönotto sujuu kansalaisen kannalta vaikkapa Kansaneläkelaitoksen ja verottajan suuntaan vaivatta ja automaattisesti.

– Etuuksien maksaminen jatkuu. Uskon, että eläkkeet, asumistuet ja muut tulevat ihan katkotta näissä tilanteissa.

Henkilötunnus näkyy kaikissa fyysisissä henkilöllisyystodistuksissa kuten passissa, henkilökortissa, ajokortissa ja Kela-kortissa.

– Oletan, vaikka en kylläkään tiedä, että Kela-kortti tulee viran puolesta Kelasta automaattisesti maksutta. Nämä muut todistukset pitää erikseen tilata uusina, jos henkilötunnus muuttuu. Niistä tulee sitten myös kustannuksia, arvioi Salovaara.

Henkilötunnuksen muuttamisen helpottaminen sai vauhtia, kun psykoterapiakeskus Vastaamon asiakastietoihin tehtiin laaja tietomurto. Uhreja arvioidaan olevan jopa kymmeniätuhansia.

Katso lisää videolta!

Lue myös:

    Uusimmat