Vastaamo-tietomurron seuraus: Henkilötunnuksen muuttamisesta on tulossa helpompaa – "On selvästi tehtävissä muutoksia"

Henkilötunnuksen vaihtoa aiotaan helpottaa – kuinka nopeasti muutoksia on odotettavissa? 0:36
Henkilötunnuksen vaihtoa aiotaan helpottaa – kuinka nopeasti muutoksia on odotettavissa?

Henkilötunnuksen vaihtamisesta on tulossa helpompaa, eikä pelkällä henkilötunnuksella tunnistautumalla pysty enää tulevaisuudessa tekemään ostoksia luotolle.

Ministeri Anna-Maja Henrikssonin (r.) mukaan oikeusministeriössä tullaan käynnistämään lainvalmistelu, jonka myötä kaikki kuluttajaluottosopimukset vaatisivat jatkossa vahvan tunnistautumisen.

Pelkkä henkilötunnus ei siis enää riittäisi tunnistautumiseen ostoksia varten.

– Jos esimerkiksi ostat verkosta pesukoneen, voit yleensä halutessasi maksaa sen luotolla erissä. Näiden luottojen osalta kilpailu- ja kuluttajavirastolle on tullut joitain kyselyitä siitä, miksei näissä tilanteissa edellytetä huolellisempaa tunnistautumista, Henriksson kommentoi tiedotustilaisuudessa.

Henkilötunnuksen käyttämistä tunnistautumiseen ei aiota kuitenkaan kokonaan kriminalisoida.

– Kriminalisointi ei ehkä ole tässä oikea väline, Henriksson sanoi.

– Suomessa on se vähän taipumus välillä, että kun on joku ongelma jossain, huudetaan uusien kriminalisointien perään. Se on yleensä niin, että hyvä ratkaisu on ehkä löydettävissä toisella tavalla, Henriksson totesi.

Oikeusministeri ei täsmentänyt lainvalmistelun aikataulua, mutta sanoi, että lakiesitys pyritään saamaan eduskuntaan mahdollisimman pian.

Henkilötunnuksen vaihtamisesta tulee helpompaa

Kuntaministeri Sirpa Paateron (sd.) mukaan valtiovarainministeriössä jo meneillään olleita henkilötunnuksiin liittyviä lakihankkeita on päätetty nopeuttaa tietomurron uhrien auttamiseksi.

Valmistelussa on lainsäädäntöä, jonka myötä henkilötunnuksen vaihtamisesta tulisi helpompaa rajatuissa tilanteissa, kuten tietomurtojen yhteydessä.

Yksityiskohtia tai tarkkaa aikataulua ei vielä ole tiedossa. Paateron mukaan lakien olisi tarkoitus olla valmiina alkuvuodesta.

– Kun näitä tilanteita tulee, väärinkäytösten estämiseksi ja vahinkojen vähentämiseksi on selvästi tehtävissä muutoksia, Paatero pohjusti.

– Pitää kuitenkin todeta, että yksilön kannalta henkilötunnuksen muuttaminen on aika suuri asia, koska meillä ei ole olemassa järjestelmää, kuinka yhdellä napin painalluksella tieto muuttuisi kaikkiin paikkoihin, Paatero mainitsi.

Nykyisellään henkilötunnuksen voi vaihtaa vain erityisen painavasta syystä.

Tärkeää olisi Paateron mukaan ymmärtää, ettei henkilötunnuksen tulisi olla vahvan tunnistautumisen väline. Vaikka kriminalisointia ei ole luvassa, hallitus haluaisi varmistaa, että jatkossa henkilötunnusta käytettäisiin vain yksilöintitarkoituksiin.

Eduskunnassa on käsitelty tällä viikolla asiakastietolain uudistamista. 

Sen myötä yksityistenkin palveluntarjoajien, kuten terapiakeskusten, tulee jatkossa kytkeä järjestelmänsä Kanta-arkistoon, joka edellyttää vahvaa tunnistautumista.

Taustalla Vastaamo-tietomurrot

Psykoterapiakeskus Vastaamo joutui epäiltyjen tietomurtojen kohteeksi maaliskuussa 2018 ja marraskuussa 2019.

Tämän vuoden lokakuussa luottamuksellisia tietoja levisi Tor-verkkoon ja useat Vastaamon asiakkaat joutuivat kiristyksen uhreiksi, jolloin KRP kertoi tutkivansa tapausta törkeänä tietomurtona, törkeänä kiristyksenä ja törkeänä yksityiselämää loukkaavana tiedon levittämisenä.

Lue myös:

    Uusimmat