Mainos

Vääriä 200 euron seteleitä liikkeellä

Eri puolilla Suomea on liikkeellä poikkeuksellisen runsaasti väärennettyjä 200 euron seteleitä, kertoo Keskusrikospoliisi. Poliisin tietoon on tullut tänä kesänä jo yli 130 tapausta, joissa maksuvälineenä on käytetty väärennettyä 200 euron seteliä.

Väärennökset ovat hyvätasoisia ja niiden erottaminen aidosta setelistä on paljain silmin erittäin vaikeaa.

Väärennöksiä on tavattu alkukesästä erityisesti Länsi- ja Keski-Suomessa, mutta nyttemmin niitä on levitetty myös Pohjanmaalla. Keskusrikospoliisin Vaasan yksiköllä on tutkinnassa epäilty törkeä rahanväärennys, jossa kahden noin 20-vuotiaan liettualaisen miehen hallusta takavarikoitiin 60 kpl väärennettyjä 200 euron seteleitä. Lisäksi epäiltyjen hallusta löytyi huomattava määrä käteistä rahaa, joka on todennäköisesti vaihtorahana saatua aitoa rahaa.

Pienet ostokset suurella setelillä

Tyypillinen rahanväärennösten levittämistapa on, että nuorehko ulkomaalainen mieshenkilö tekee pienen, 10 - 20 euron ostoksen ja maksaa sen 200 euron setelillä. Tarkoitus on saada mahdollisimman paljon aitoa vaihtorahaa.

Yleisimpiä ostospaikkoja ovat olleet R-kioskit, mutta muissakin kaupoissa seteleitä on käytetty.

Tekijät ovat yleensä liikkeellä autolla, jossa on ulkomaiset rekisterikilvet.

Autossa on kaksi tai kolme henkilöä, joista vain yksi käy liikkeessä tekemässä ostoksen mukanaan vain yksi 200 euron seteli. Tekijät ovat pääasiassa liettualaisia nuoria miehiä ja puhuvat huonosti englantia.

Epäilyttävistä tapauksista ilmoitus poliisille

Poliisi kehottaa kauppoja ja kioskeja olemaan erityisen varovaisia ottaessaan vastaan 200 euron seteleitä maksuna pienistä ostoksista. Näissä tapauksissa on suuri todennäköisyys, että raha on väärennös ja tarkoituksena on saada vaihtorahana mahdollisimman paljon aitoa rahaa.

Kun maksuvälineeksi tarjotaan 200 euron seteliä, jonka aitoutta ei kyetä varmistamaan, seteliä ei pidä antaa takaisin asiakkaalle vaan paikalle tulee kutsua kaupan vartija tai poliisi. Vaikka ostotapahtuma jäisi vain yritysasteelle, siitä tulee ilmoittaa välittömästi lähimmälle poliisille.

(MTV3)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja