Mainos

Vääränlainen tienvarsimainonta voi vaarantaa liikenneturvallisuuden – jopa kansanedustajilla menee joskus pieleen: "Ehdokkaat käräyttävät toisiaan mainoksista"

2:02
Video: Vaalimainokset voivat vaarantaa tieturvallisuutta.

Katujen varsilla näkyvä aggressiivinen vaalimainonta vaarantaa liikenneturvallisuutta ja rikkoo määräyksiä.

Teiden varret ovat väärällään vaalimainoksia, jotka vievät autoilijoiden huomion jopa risteysalueella.

Välillä mainosten joukosta voi olla suorastaan vaikea erottaa liikennemerkkejä, vaikka mainoksia ei saa sijoittaa 30 metriä lähemmäksi liikennemerkkejä. Teiden varsia valvoville ELY-keskuksille on tullut jo noin 150 palautetta vaalimainoksista.

– Eniten tulee palautetta mainoksista, jotka estävät näkemistä ja vaarantavat näin liikenneturvallisuuden, kertoo ELY-keskuksen kunnossapitopäällikkö Tuomas Vasama.

Vasaman mukaan tänäänkin poistettiin määräysten vastaisia mainoksia kehä kolmelta, koska siellä ei saisi olla mainontaa kuten ei myöskään moottoriteillä. 

Kunnat säätelevät myös vaalimainontaa

Kunnat säätelevät omalla alueella olevaa mainontaa. Esimerkiksi Espoossa mainosta ei saisi laittaa 100 metriä lähemmäksi tien liittymää.

Espoo noudattaa pitkälti ELY-keskuksen määräyksiä, eikä esimerkiksi mainoksia saisi kiinnittää valotolppiin. Mainoksen tulisi muutoinkin olla vähintään metrin päässä tien reunasta. Mainoksen koko on myös tarkkaan säädelty.

Vasaman mukaan tiealueella olevan mainoksen koko saa olla enintään 80-120 senttimetriä. Kyseessä on kansainvälinen julistekoko.

– Jos mennään sen yli, on meillä oikeus lähteä poistamaan juliste maanteiden varsilta, lisää Vasama.

ELY-keskuksen liikenteen asiakaspalvelupäällikkö Katariina Korteojan mukaan tänä vuonna on ollut paljon suuria banderolleja, mutta myös liian pieniä mainoksia.

– Liian pienet mainokset on erittäin ongelmallisia, koska autoilijat jäävät lukemaan ja hidastavat vauhtia suorillakin tieosuuksilla, sano Korteoja.

ELY-keskukset poistavat liikenneturvallisuutta vaarantavia mainoksia maanteiden varsilta, moottoriteiltä, silloista tai hirviaidoista.

Ehdokkaat käräyttävät toistensa julisteita

Kansanedustajaehdokkaat valvovat ahkerasti myös toisiaan ilmiantamalla mainoksia viranomaisille.

 – Ehdokkaat käräyttävät toisiaan mainoksista. Kuulemme myös epäilyksiä siitä, että ehdokkaat ovat käyneet sotkemassa toistensa vaalimainoksia tai sitten niitä on käyty poistamassa. Selvästi sellaista kamppailua tien päällä tapahtuu, toteaa Korteoja.

Määräysten vastaisten vaalimainosten poistamisen maksavat äänestäjät ja muut veronmaksajat.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja