Vaalipiiriuudistus jännittää – Savo-Karjalassa menossa heimo-ottelu

Vaalipiiriuudistus tuo uutta säpinää kevään eduskuntavaaleihin Itä-Suomessa. Ehdokkaiden on opeteltava kampanjoimaan nyt myös oudolla maaperällä.

Kevään eduskuntavaaleissa vaalipiirien määrä väheni kahdella kun Kymi ja Etelä-Savo yhdistettiin Kaakkois-Suomen vaalipiiriksi, ja kun Pohjois-Savosta ja Pohjois-Karjalasta syntyi Savo-Karjalan vaalipiiri.

Uudistuksen tuloksia jännitetään kovasti. Tulossa voi olla merkittäviäkin vaikutuksia puolueiden voimasuhteisiin.

- Vaikuttaa varmuudella. Savon puolella on 60 prosenttia vaalipiirin äänioikeutetuista elikkä jos sieltä ei saa ääniä, niin Pohjois-Karjalasta ei läpi mene. Mutta sama se on savolaisillakin, laskee perussuomalaisten ehdokkaana Joensuussa oleva Jussi Wihonen.

Kampanjoissa uutta opeteltavaa

Nyt onkin menossa savolaisten ja karjalaisten heimo-ottelu, joka ehdokkaiden on pakko huomioida omassa kampanjoinnissa.

- Tämä on oikeastaan tämmönen laboratoriokoe. Tässä katsotaan onko se henkinen raja siinä Ohtaansalmen sillassa vai eikö se ole. Minulle ei ole mutta aika monelle näyttää olevan, arvioi kokoomuksen kuopiolainen ehdokas Pekka Niiranen.

Ehdokkaat joutuvat ensimmäistä kertaa alueella miettimään miten toisen maakunnan puolelta ääniä kalastellaan.

- Ne savolaisten äänet tänne Pohjois-Karjalan puolelle on varsin vaikeasti kaivettavissa, uskoo vasemmistoliiton ehdokas Petteri Tahvanainen.

Niirasen mielestä Pohjois-Savo on niskan päällä maakuntien välisessä kisassa.

- Sieltä on enemmän istuvia edustajia ja siellä on enemmän asukkaita. Nyt katsotaan onko pohjoiskarjalaisista ottamaan mittaa savolaisista, Niiranen pohtii.

"Kulut tuplaantuvat”

Osa ehdokkaista keskittyy jompaan kumpaan maakuntaan, osa yrittää ottaa haltuun kaksi maakuntaa ja se käy kukkarolle.

- Pitää ilmoitella enemmän lehdissä ja polttoainetta menee enemmän. Tuplaantuu varmaan kustannukset lähestulkoon aikaisempiin budjetteihin, laskee outokumpulainen keskustan ehdokas Hanna Huttunen.

Pienestä Valtimon kunnasta kotoisin oleva keskustan ehdokas Rauli Albert kertoo kiertäneensä tähän mennessä enemmän Savossa, mutta keskittyy viimeisinä viikkoina enemmän kotiseudulle.

- Printtimediaan jos panostaa tulee todella kalliiksi. Itse olen enemmän liikkunut ja siinä tulee vain ajokilometrejä, Albert miettii.

Albert huomauttaa, että uudistuksella on muitakin vaikutuksia. Aiemmin oman puolueen listoille pienessä vaalipiirissä kertyi ehdokkaita lähes joka kunnasta.

 - Nyt minun piti voittaa jo monta muuta päästäkseni tälle uuden vaalipiirin listalle. Olenkin nyt selvästi enemmän seudullinen ehdokas.

Cronberg tunnetuin kärsijä

Vaalipiiriuudistusta ajoivat pienpuolueet jotka uskovat äänikynnyksen nyt pudonneen selvästi aiemmasta.

- On kiva tehdä vaalityötä kun tietää, että hyvin todennäköisesti yksi ehdokas menee läpi. Ei tarvitse kerätä valtavia äänimääriä jäädäkseen rannalle niin kuin Tarja Cronbergille kävi aikoinaan, vihreiden ehdokas Päivi Ikonen Joensuusta vertaa.

Ikonen sanoo ratkaisseensa kustannusongelmat keskittämällä kampanjoinnin vahvasti sosiaaliseen mediaan.

Tahvanainen harmittelee myös kustannusten kasvamista vaikka uudistus on muuten puolueen mieleen.

- Melkein tässä olisi pitänyt asunto Kuopiosta hommata. Ollaan siellä jo käyty ja viimeisen kuukauden aikana mennään monta kertaa viikossa.

Kritiikki vaimentui vaalityössä

Isoista puolueista ainakin keskusta ja perussuomalaiset vastustivat pitkään vaalipiirien muutoksia. Kampanjoinnin päästyä vauhtiin kritiikki on laimentunut.

- Ei osata enää vastustaa. Ollaan nyt kaikki samalla viivalla, Wihonen kuittaa.

Huttunen pelkäsi, että uudistus passivoisi kansalaisia, mutta siitä ei ole ollut merkkejä.

 Osallistuminen tilaisuuksiin on vilkastunut. Ihmiset tulevat katsomaan miten tämä uuditus oikein toimii.

Muutoksia paikkaluvuissa

Vaalipiiriuudistus näkyy myös koko maan vaalituloksessa. Yhdistetystä Savo-Karjalasta valitaan yksi kansanedustaja aiempaa enemmän.

Vaalipiirien paikkaluku määräytyi lokakuun lopussa 2014 tarkastetun asukasluvun perusteella. Helsingin, Pirkanmaan ja Savo-Karjalan vaalipiirien paikkaluvut kasvoivat. Vaasan, Satakunnan ja Kaakkois-Suomen vaalipiirit sen sijaan menettivat kukin yhden paikan.

Lue myös:

    Uusimmat